Кремљ: Лукашенко детаљно информисао Путина о ситуацији са авионом „Рајан ера“

© REUTERS / SPUTNIKПредседници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин, на састанку у Сочију
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин, на састанку у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите нас
Пренагљени закључци европских земаља о инциденту са авионом компаније „Рајан ер“ засновани су искључиво на емоцијама, а не на покушајима да се разјасне околности. Са становишта Москве, ситуација захтева промишљену и конструктивну истрагу, изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Портпарол је приметио да је председник Белорусије Александар Лукашенко подробно информисао руског председника Владимира Путина о томе шта се десило са авионом.
„Што се тиче примедбе председника (Путина) за ‘емоционални испад’ – да, заиста, са нашег гледишта ситуација захтева промишљено и конструктивно испитивање, без исхитрених закључака“, констатовао је он.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Америка и ЕУ појачавају притисак на Белорусију: Кључне политичке фигуре на удару нових санкција
Према његовим речима, „каскада исхитрених закључака коју су донеле европске земље и Брисел, пре сугерише да се овај приступ не заснива на покушају да се заиста разјасне околности, већ се заснива искључиво на емоцијама“.

Питање приведене држављанке Русије

На састанку председника Русије и Белорусије на иницијативу Владимира Путина покренута је тема држављанке Русије Софије Сапеге која је приведена у Минску, додао је Песков.
„Председник Лукашенко детаљно је информисао свог руског колегу о ономе што се догодило са авионом компаније ‘Рајан ер’. На иницијативу председника Русије покренута је тема руске држављанке која је притворена. Наравно, ми нисмо равнодушни према својој судбини, али... она заиста, и то је потврђено, има боравишну дозволу у Белорусији“, рекао је Песков новинарима .
Он је додао да је „председник Русије нагласио да све мора да се одвија у законским оквирима“.
Песков је рекао да је председник Русије наложио руском Министарству спољних послова да на најпажљивији начин прати судбину случаја руске држављанке.
Портпарол Кремља, међутим, није желео да новинарима каже о садржају фасцикле са документима о инциденту са авионом „Рајан ера“ које је Лукашенко донео на састанак са Путином у Сочију.
Седиште Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИКАО) у Мотреалу - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Русија се заложила за поштену истрагу ИКАО-а о принудном слетању авиона у Минск
„Не, не можете да сазнате више... Тамо нема ништа специјално. Белоруска страна је пружила све информације“, рекао је Песков.
Истовремено, није искључио да ће, уколико буде додатних питања, Минск бити спреман да пружи и друге податке.

Сарадња министарстава саобраћаја

Министарствима саобраћаја Русије и Белорусије наложено је да организују сарадњу, узимајући у обзир период одмора и потребу повратка Белоруса из Европе, навео је Песков.
„Разговарано је о питањима организације ваздушног саобраћаја. Узимајући у обзир одлуку европских власти, многе авиокомпаније које су престале да лете кроз ваздушни простор (Белорусије), узимајући у обзир чињеницу да ‘Белавиа’ више није радо виђен гост у европским градовима, министарствима саобраћаја двеју држава – Русије и Белорусије – дато је наређење да организују аспекте ваздушног саобраћаја, између осталог узимајући у обзир предстојећи период одмора и узимајући у обзир велики број белоруских грађана који желе да дођу на црноморско приморје Русије и тако даље“, објаснио је Песков новинарима.
Песков је такође закључио да је састанак двојице лилдера био конструктиван и садржајан.
„То је један од састанака у низу сталних руско-белоруских контаката на највишем нивоу“, рекао је портпарол Кремља.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информација о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне дојаве о бомби.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Лукашенко о инциденту са „Рајанером“: Све сам радио у оквиру закона, штитио сам људе
Белоруски борци за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора. Заједно са Протасевичем, у Минску је приведена и држављанка Русије Софија Сапега.
Белорусија је, са своје стране, саопштила да је саопштење о минирању авиона стигло на електронску пошту минског аеродрома. Командант посаде сам је донео одлуку да слети у Минску. Није се радило ни о каквој принуди, саопштио је командант белоруских ваздушних снага Игор Голуб. Белорусија је спремна да преда снимке диспечера како би потврдила да је у праву. Међутим, како је саопштило Министарство спољних послова Белорусије, за сада ниједна европска земља није изразила жељу да се са њима упозна.
То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала