МИП Русије реаговало на вест о „плановима“ СССР-а да преда Јапану два острва

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаУлаз у зграду Министарства спољних послова Русије
Улаз у зграду Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Русије прокоментарисало је информације које су се појавиле у медијима да је Совјетски Савез 1970-их био спреман да преда Јапану два од четири јужна Курилска острва, на које претендује Токио.
„Обратили смо пажњу на извештај новинске агенције Кјодо која се позива на материјале из бивше архиве Централног комитета КПСС... Генерално, можемо рећи да је проучавање и коментарисање писаних извора из прошлости прерогатив историчара, а посебно ако се ради о неким приватним мишљењима или претпоставкама“, саопштили су у Министарству за коментаришући информације.
Министарство је подсетило да „у оквиру билатералног дијалога и Министарство спољних послова СССР-а, које је у совјетско време било овлашћено да преговара са Јапаном о закључењу мировног споразума, и Министарство спољних послова Русије доследно промовишу свима добро познат став: Јужни Курили постали су део наше земље на правној основи након Другог светског рата и руски суверенитет над њима је неоспоран“.
Јапанска агенција Кјодо писала је 24. маја да је Совјетски Савез због Кине био спреман да Јапану преда два од четири острва на које је претендовао Токио.

Спор око Курила

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
Курилска острва - острво Итуруп - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2020
Циљ Јапана у погледу Русије ─ решавање питања Курила и закључивање мировног споразума
СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију. Совјетски Савез се надао да ће та Декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема и није одустао од претензија на острва. Каснији преговори нису дали резултате и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званичан став био — да се му прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај, па да се тек након тога закључи мировни споразум.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала