Русија упозорава: Спремни смо на војни одговор ако будемо испровоцирани

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Пратите нас
Русија не искључује војни одговор на претње суверенитету и територијалном интегритету земље, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев у интервјуу за лист „Руска газета“.
Он је нагласио да се у новој верзији Стратегије националне безбедности говори о жељи за повећањем поверења и стабилности у међународним односима.
„У стратегији се, заједно са тим, примећује легитимност доношења симетричних и асиметричних мера за спречавање непријатељских акција које представљају претњу суверенитету и територијалном интегритету Руске Федерације“, изјавио је секретар Савета безбедности.
На питање да прецизира да ли се у том смислу ради о војним акцијама, Патрушев је одговорио да се пре свега подразумевају економске санкције, али је у исто време истакао да је званична Москва спремна да примени војне методе уколико то буде било потребно.

Нови стратешки национални приоритети

Говорећи о новој верзији стратегије националне безбедности Русије, он је изјавио да ће информациони простор бити један од приоритета те стратегије.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Путин предложио разматрање нове националне безбедносне стратегије
Према његовим речима, за Русију је у последње време постао актуелан проблем појављивања нових претњи.
У те претње је убројао: коришћење ИТ технологија за мешање у унутрашње ствари Русије, значајан пораст броја рачунарских напада на руске информационе ресурсе, тежњу транатланстких корпорација да ојачају контролу над информационим ресурсима интернета, масовно ширење дезинформација, као и повећање криминала коришћењем дигиталних технологија.
„Све активнија манифестација тих претњи изискивала је потребу формирања новог стратешког националног приоритета — информационе безбедности. Његова примена требало би да осигура суверенитет земље у информационом простору“, нагласио је он.

Борба против искривљавања историје

Секретар Савеза безбедности додао је да ће нова стратегија бити усмерена на заштиту духовних и моралних вредности, као и историјског сећања у светлу њиховог искривљавања.
Заштита традиционалних духовних и моралних вредности, културе и историјског сећања у стратегији ће бити обележени као један од главних приоритета, нагласио је он.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2019
Путин: Наш одговор на лаж је истина
Патрушев је указао да је Украјина једна од земаља која је толико искривила историју да совјетске војнике назива окупаторима, оправдава акције фашиста и уздиже нацистичке злочинце.
Како је рекао, од украјинских политичара и војника све чешће се чују милитаристичке изјаве, а такође и промовишу кампању о наводној „руској претњи“.
У исто време, њихови западни партнери затварају очи на препород нацизма у Европи, скривајући се иза тезе да екстремиста има у свакој држави, упозорио је Патрушев.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин одобрио је у априлу нову верзију темеља државне политике Русије у области међународне информационе безбедности. Међу главним претњама наведени су различити проблеми коршћења најновијих технологија, као и покушаји мешања у унутрашње ствари.
Стратегија националне безбедности Русије је основни документ стратешког планирања који дефинише националне интересе и стратешке националне приоритете Русије, циљеве, задатке и мере у области унутрашње и спољне политике усмерене на јачање националне безбедности земље и обезбеђивање одрживог развоја земље на дужи рок.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала