Бура у Паризу не јењава – јавила се и Американка због које је депресија почела

© AP Photo / Morgan SetteЈапанска тенисерка Наоми Осака по доласку на Аустралијан опен
Јапанска тенисерка Наоми Осака по доласку на Аустралијан опен - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите нас
Одлука јапанске тенисерке Наоми Осаке да се повуче са Ролан Гароса усред рата са медијима и гренд слемовима обишла је свет и изазвала бурне реакције, али и пуно подршке од стране колега и колегиница. Огласила се и Американка Серена Вилијамс, која је била главни актер скандалозног финала УС опена 2018. године.
Осака је, подсетимо, решила да одустане од Ролан Гароса након што је кажњена са 15.000 долара јер се није појавила на прес-конференцији после меча првог кола, те јој је запрећено дисквалификацијом са сва четири Слема.
Јапанска тенисерка Наоми Осака освојила Ју-ес опен - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Скандал - друга тенисерка света се повукла са Ролан Гароса!
„Ни у једном тренутку нисам хтела да будем дистракција и прихватам да мој тајминг није био идеалан, као и да је моја порука могла да буде јаснија. Такође, никада ми не би пало напамет да банализујем ментално здравље. Истина је да се борим са моментима депресије још од УС опена 2018. године и да се доста мучим“, навела је, поред осталог, Осака.
Како се испоставило, непримошљена одлука друге тенисерке света није дошла због тога што јој се није ишло на прес-конференције, већ из много веће дубине – због борбе са депресијом.
Поред осталог је сигурно на њу утицала пандемија вируса корона, која је тенисере и тенисерке натерала на јако тешке услове и јако мало слободе у последњих годину дана.
„О томе се мало прича, морало би више. Морамо да разумемо шта заједничким снагама морамо да урадимо како би се играчи осећали боље. Много фактора је у игри, а то су смањени наградни фондови, због чега многи играчи губе новац путујући кроз свет – а, морају да путују како би се борили за поене, јер ће у супротном изгубити поене и много тога негативног ће уследити. Због тога морају и да путују, али и да буду затворени у хотелима на дуге периоде и то има негативан утицај на играче“, рекао је недавно Новак Ђоковић о менталном здрављу, коментаришући прво Осакино саопштење, које је покренуло лавину.
Ментално здравље професионалних спортиста све чешћа је тема у светским медијима, али и сами играчи неретко сами говоре о проблемима са којима се суочавају.
Често се истиче и потреба да се о томе разговора, те да није тачна претпоставка одређеног дела јавности да спортисти не би смели да имају менталне тегобе због доброг финансијског стања.
„Сви причају о менталном здрављу када неко изврши самоубиство, али у међувремену се подсмевају свакоме ко покуша да заштити своје ментално здравље. Наоми, снажна си због тога што си све то рекла јавно и што су одустала од игре коју волиш како би заштитила своје ментално здравље. Поздрављам те, млада краљице“, рекао је Карлос Брејтвајт, професионални играч крикета
Јапанка која је одрасла у Америци је након одустајања од другог Гренд слема сезоне моментално добила подршку од велике већине колега и колегиница.
„Остани снажна. Дивим се твојој рањивости“, навела је Американка Коко Гоф.
„Ментално здравље није подложно критикама. Не сме му се подсмевати. Молим вас, цените ваше ментално здравље. Без система подршке ја искрено верујем да не бих био данас овде са вама. Ту сам за тебе, Наоми“, написао је бивши амерички тенисер Марди Фиш.
​„Невероватно је храбро то што је Наоми Осака искрено говорила о својој борби са депресијом. Сада је најбитније дати јој потребан простор, желим јој све најбоље“", рекла је легендарна Били Џин Кинг.
„Много ми је жао због Наоми Осаке. Искрено се надам да ће бити океј. Спортисте уче да се старају о свом телу и можда се због тога мање обазиру на ментални део и емоције. Овде се не ради само о томе да ли ћете доћи на прес-конференције или не. Срећно, Наоми - сви навијамо за тебе!“, поделила је своје мишљење Мартина Навратилова.
Огласила се и чувена Серена Вилијамс, тенисерка због чијег скандалозног понашања у финалу УС опена 2018. године – на који је алудирала Осака – се јапанска тенисерка први пут суочила са депресијом.
„Саосећам са Наоми. Желела бих да је загрлим јер знам како је то, била сам у тим ситуацијама. Ми имамо различит карактер и људи су, једноставно, другачији. Нису сви исти. Ја имам 'дебелу кожу', а она 'танку'. Морате да је пустите да сама реши тај проблем, на начин који она мисли да је најбољи“, рекла је Вилијамс.
Коментари су навирали са свих страна, па тако и од особа које немају никакве везе са тенисом.
„Хајде да бојкотујемо Ролан Гарос. Наоми је, ионако, најзанимљивија играчица. Замислите да кажњавате неког због анскиозности... у 2021. години“, рекла је Џамила Џамил, популарна јутјуберка са милион пратилаца на Твитеру.
Порука подршке стигла је и из НБА лиге.
„Никада не би требало да будете приморани на овакве одлуке, али сам свакако импресиониран ставом који је заузела у тренутку када моћници нису заштитили једну од својих. Много те поштујем, Наоми“, изјавио је Стеф Кари, плејмејкер Голден Стејт Вориорса.
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Чувене даме „прецртале“ Федерера и Надала: Ђоковић ће бити ГОАТ
„Имам једно питање за управна тениска тела: Да ли је боље да за ваш спорт да Ноами Осака наступа, али не прича са медијима, или да не наступа уопште?“, казао је Стен Ван Ганди, тренер Њу Орлеанс Пеликанса.
Тренутно није познато када ће се Осака вратити тенису, што може да буде забрињавајуће за њен професионални статус, с обзиром да се недуго након Ролан Гароса одржавају и Вимблдон и Олимпијске игре.
Ипак, кристално је јасно да јој је тенис тренутно најмања брига у животу, те да ће искористити колико год јој је времена потребно како би се најбоље могуће опоравила психички.
Ђоковић прокоментарисао одлуку која је изазвала бурну реакцију
Повратак у великом стилу – Федерер експресно до другог кола у Паризу
У Америци се не може научити оно што је Новак понео из Србије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала