У част великог јубилеја: Свети кнез Александар Невски на платнима мајстора руског сликарства

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРепродукција слике Виктора Васнецова - "Битка кнеза Александра Невског са Швеђанима на Неви"
Репродукција слике Виктора Васнецова - Битка кнеза Александра Невског са Швеђанима на Неви - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите нас
Дела руских сликара Иље Рјепина, Василија Сурикова и Виктора Васнецова која се баве историјском тематиком биће приказана на изложби посвећеној 800. годишњици рођења светог руског кнеза Александра Невског, која ће од 13. јуна до 8. августа бити постављена у Новој Третјаковки у Москви.
На изложби су, како је саопштено из музеја, представљена дела највећих мајстора руске уметности из неколико епоха: од родоначелника историјског жанра у сликарству, првих полазника Императорске академије уметности, до његових корифеја, који су били чланови престижног Друштва путујућих уметничких изложби.
Публика ће бити у прилици да погледа више од стотину слика из 37 руских музеја и три приватне колекције, а међу експонатима ће бити платна Иље Рјепина, Василија Сурикова, Виктора Васнецова, Василија Перова, Константина Маковског, Александра Литовченка, Клаудија Лебедева, Сергеја Иванова Василија Верешчагина и многих других аутора.
Централно место на изложби припада сликама и историјским артефактима посвећеним Александру Невском.
Манастир Александра Невског у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2020
У име светог руског кнеза: Храмови који сведоче о осам векова Александра Невског
У организовању изложбе учествују Патријаршијски савет за културу, Државна Третјаковска галерија, фондација „Моја историја“ и Државни музејско-изложбени центар „Росизо“.

Кнез који је одбранио руску земљу од западних освајача

Руски војсковођа, ког је Руска православна црква прогласила светим, велики кнез кијевски и владимирски Александар Јарославич, родио се, према истраживању историчара Владимира Кучкина, у граду Переслављу 13. маја 1221. године. Постоји и друга научна верзија, према којој се Невски родио у мају 1220. године.
Александар Невски заслужан је за успешан отпор Швеђанима 1240. године. После битке на ушћу реке Ижоре у Неву кнез је прозван Невским, а битка у којој је победио Невска битка.
© Sputnik / О. Игнатович / Уђи у базу фотографијаРепродукција слике "Александар Невски", Третјаковска галерија
Репродукција слике Александар Невски, Третјаковска галерија - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Репродукција слике "Александар Невски", Третјаковска галерија
Кнез је поразио и крсташе из Тевтонског одреда у знаменитој бици на Чудском језеру 1242. године, а недуго потом и Литванце. Својим ратним победама успео је да заустави најезду западних суседа на руску територију, као и да склопи споразум са монголском Златном хордом, коју је тада предводио Бату кан.
Невски је умро 14. новембра 1263. године, а недуго пре тога замонашио се и добио духовно име Алексије. Сахрањен је у Манастиру рођења пресвете Богородице у Владимиру, а његове мошти су, по наредби Петра Великог, 1724. године пренете у Сантк Петербург, у Лавру Светог Александра Невског.
© Фото : Public domainХенрих Семирадски - "Кнез Александар Невски прима царске легате"
Хенрих Семирадски - Кнез Александар Невски прима царске легате - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Хенрих Семирадски - "Кнез Александар Невски прима царске легате"
Руска православна црква је кнеза канонизовала због хришћанских врлина и одбране православне вере, а временом су настајале приче о чудима везаним за његов лик.
Главни догађај у оквиру обележавања јубилеја биће одржан 12. септембра, на годишњицу преношења моштију Александра Невског из Владимира у Санкт Петербург. Тада ће патријарх московски и целе Русије Кирил служити празничну литургију у Лаври Светог Александра Невског.
© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Уђи у базу фотографијаМанастир Светог Александра Невског у Санкт Петербургу
Манастир Светог Александра Невског у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Манастир Светог Александра Невског у Санкт Петербургу
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала