Нова директива ЕУ: Отпис дугова предузетницима једном у радном веку, али и грађанима

CC0 / Pixabay / Кованице евра
Кованице евра - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Сваки предузетник би током свог предузетничког века требало да има једну прилику да му се отпишу дугови и омогући неометано бављење послом, предвиђа европска Директива о оквирима за превентивно реструктуирање и пружање друге шансе из 2019. године, коју државе чланице ЕУ треба да унесу у своје законодавство до средине ове године.
Како пише “Вечерњи лист”, и Министарство правосуђа Хрватске такође је најавило да ће покренути измене Стечајног закона и Закона о стечају потрошача како би се прилагодили Директиви, али предлог измена споменутих закона још није објављен па није јасно хоће ли и на који ће начин Хрватска додатно регулисати могућност отписа предузетничког дуга.
Тренутно је у Хрватској око 16.000 предузетника у блокади, њих око 8.000 су фирме, а другој половини припадају занатлије и други предузетници који воде пословне књиге. Укупни дуг свих предузетника креће је око шест милијарди куна (800 милиона евра). 
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Експеримент о којем ће тек да се прича: Добијате 1.200 евра и не радите ништа
Много је тежа ситуација скоро 240.000 блокираних грађана у Хрватској, додаје лист, чија се главница дуга креће око 17 милијарди куна (више од 2,2 милијарде евра).
Досад је у склопу посебних кампања држава Хрватска два пута масовније отписивала дугове блокираних грађана, али то није битно утицало на укупну слику.
Споменута ЕУ Директива не бави се директно дугом грађана, али у њој се сугерише државама да исти принцип за отпис дуга који ће применити на предузетнике пренесе и на презадужене грађане.
Свако би, по слову и духу Директиве, требало да има могућност да му се избрише дуг у поступку који не би требало да траје дуже од три године, наводи “Вечерњи лист”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала