Србија први пут активира право које јој је дато по Дејтону

© AP Photo / Jerome Delay/poolПотписивање Дејтонског споразума
Потписивање Дејтонског споразума - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
Епилог састанка руководства Србије и РС по питању именовања високог представника у БиХ, мимо Анекса 10 Дејтонског споразума, јесте да ће Србија тражити од високог представника извештај о раду. Kао једна од потписница Дејтона на то има право, а то до сада није користила у пракси.
Политиколог Војислав Савић за Спутњик каже да је председник Србије Александар Вучић недвосмислено најавио активнији ангажман по овом питању.

Србија стала уз РС — активирала своје дејтонско право

„Оно што треба нагласити је да Србија не ради ништа што јој по праву не припада. До сада су високи представници користили недостатак праксе да обавештавају земље-потписнице о свом раду, што им је оставило слободан простор да тумаче ствари на свој начин уз подршку одређених земаља Запада. Дакле, уколико Кристијан Шмит, нови високи представник ’прође‘ СБ УН и дође у Сарајево, сигурно је да неће имати као његови претходници лак задатак када је у питању надзор његових активности од стране других држава, а пре свега Србије“, каже наш саговорник.
Добро је да неко јавно стане уз РС, напомиње он, јер ће се надгледати рад некога ко до сада није био подложан оштрим ревизијама и контролама. Такође, и сам Анекс 10 врло је неодређен када је у питању рад високог представника.
„Анекс углавном говори о неким општим местима и комуникацији са све три стране. Али, јасно пише у Дејтонском мировном споразуму да је високи представник дужан да комуницира са све три стране у БиХ, а до сада је била пракса да комуницира само са представницима Бошњака и сарајевским естаблишментом. Тако да су и његова дела била утврђена углавном на унитаристичким идејама о БиХ“, наводи он.

Џаферовић не зна шта прича

Са друге стране, бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да Србија нема никаквих права када jе реч о доласку високог представника и да jе jедина обавеза коjу Србиjа има по Деjтонском споразуму да поштуjе суверенитет и територијални интегритет БиХ. Такође, и да је прихватање председника Вучића да се састане с политичким врхом Републике Српске — мешање Србиjе у унутрашње ствари БиХ.
Наш саговорник на то одговара:
„Уз дужно поштовање морам да кажем да је Џаферовић по свему судећи другоразредни политичар који није дорастао функцији коју обавља. Његова изјава показује елементарно неразумевање државе у којој живи, народа који представља, као и функције на којој се налази. Дакле, Србија је потписник Дејтонског споразума и ту нема ни речи о мешању у унутрашње ствари БиХ“, напомиње он.
Милорад Додик је након састанка председника Србије Александра Вучића са највишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у Српској поновио свој став да Канцеларију високог представника у БиХ треба затворити, као и да РС није антидејтонска страна у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала