Зеленски: Само Америка може да заустави „Северни ток 2“, иначе милијарде долара штете

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода
Изградња гасовода - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски је на састанку са делегацијом америчког Конгреса изјавио да ће изградња „Северног тока 2“ лишити државу око три милијарди долара, јер ће искључити Кијев из испорука гаса, саопштила је прес служба председника Украјине. Само Америка може да заустави тај пројекат, додао је он.
„Само САД и администрација америчког председника Џозефа Бајдена могу да забране изградњу и експлоатацију ‘Северног тока 2’. Овај гасовод ће Украјину искључити из испорука гаса, што значи да ће нам ‘ускратити’, најмање, три милијарде долара годишње. Нећемо имати чиме да платимо украјинску војску“, рекао је Зеленски током састанка са делегацијом америчког Конгреса.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Кијев: Северни ток ставља тачку на транзит гаса кроз Украјину, у рукама Русије „ројал флеш“
Он је, између осталог, навео да је Украјина спремна да достави САД целокупну информацију о штети коју ће претрпети од реализације „Северног тока 2“.
На састанку се осврнуо и на неопходност да се Украјини достави Акциони план о чланству у НАТО-у. Одуговлачење по том питању Зеленски види као додатну потенцијалну претњу која би могла да допринесе јачању позиције Русије.
Делегација америчког Конгреса се ове недеље налази у радној посети Украјини. Сенатори Џин Шахин, Роберт Портман и Кристофер Марфин су већ одржали неколико састанака са руководством Украјине.

Изградња гасовода „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.
Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. 
Према подацима оператора пројекта „Норд стрим 2 АГ“ од 31. марта, „Северни ток 2“ је изграђен 95 процената и остало је да се изгради 121 километар гасовода у две линије.
Према речима генералног конзула Немачке у Јекатеринбургу Матијаса Крузе, на дан 17. маја требало је положити 80 километара цеви. Као што је руски министар енергетике Александар Новак рекао 25. априла, Русија је уверена да ће „Северни ток 2“ бити завршен.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала