Данска опозвала дозволу за изградњу конкурента „Северном току 2“

© Фото : Baltic Pipe ProjectПолагање цеви за гасовод Baltic Pipe
Полагање цеви за гасовод Baltic Pipe - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Дански апелациони савет за питања животне средине и безбедности хране опозвао је дозволу коју је издала Агенција за заштиту животне средине за изградњу „Балтичког гасовода“ („Baltic Pipe“), саопштено је на сајту оператера транспортног система „Енерџинет".
„Данска Агенција за заштиту животне средине је 12. јула 2019. године издала еколошку дозволу за изградњу ‘Балтичког гасовода’. Међутим, Апелациони савет за питања животне средине и безбедности хране је 31. маја 2021. године опозвао дозволу", наводи се у изјави.
Разлог за ову одлуку је било то што Агенција за заштиту животне средине није довољно изучила питање заштите природе приликом изградње гасовода, тако да сада морају да зауставе изградњу „Балтичког гасовода“.
Цеви за гасовод Северни ток 2 у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2020
„Балтички гасовод“ — уместо да умањи, повећаће извоз руског гаса Немачкој
Заменик директора и руководилац грађевинских пројеката компаније „Енерџинет" Мариан Каг је изјавила да такав пројекат „не може да не ствара нелагодност“ због своје величине.
План је био да се „Балтички гасовод“ између Данске и Пољске пусти у рад 2022. године. Још нема података о његовом капацитету, али је претходно изнета претпоставка да ће износити најмање пет милијарди кубних метара годишње.
Пољска овај гасовод „гура“ као замену за руско-немачки пројекат „Северни ток 2“.

Ко другоме јаму копа, сам у њу упада


Руски сенатор Алексеј Пушков прокоментарисао је опозив дозволе за изградњу конкурента „Северном току 2“.
Како је рекао, Пољска сада неће имати времена да се бави „Северним током 2“.
„Сада треба спасавати свој пројекат. Како гласи пословица, ко другоме јаму копа, сам у њу упада“, иронично је прокоментарисао сенатор.
​Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.
Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. 
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала