Руски дипломата: Москва неће „увртати руке“ Бриселу да би признао „Спутњик Ве“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаАмпуле са вакцином "Спутњик Ве"
Ампуле са вакцином Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Пратите нас
Европске структуре за сада не показују жељу да признају руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), изјавио је стални представник русије при УН Владимир Чижов и додао да Русија не намерава да икоме „уврће руке“ због тога.
На питање има ли неких сигнала ЕУ да је спремна да призна „Спутњик Ве“, одговорио је да европске структуре не показују да су заинтересоване за тако нешто.
„Интересовање постоји код конкретних земаља, пре свега оних који већ примају руску вакцину - Мађарска или Словачка. Италијани такође чекају, показују да су заинтересовани“, изјавио је Чижов на магринама Петербуршког међународног економског форума.
Што се тиче европских структура, Европска агенција за лекове (ЕМА) је у потпуности независна структура, каже Чижов.
„Али нећемо увртати руке. Ми смо поносни људи“, додао је стални представник Русије при УН.

Сертификати о вакцинацији

Истовремено, оценио је да Брисел за сада није спреман на дијалог са Москвом о узајамном признавању сертификата о вакцинацији.
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Брисел Наришкину: Залажемо се за то да према свим вакцинама постоји исти приступ
„У принципу, било би логично да ковид пасоши буду јединствени. Или једноставније - узајамно признати. За сада не разговарају о томе. Никако не могу да се договоре између себе“, сматра Чижов.
Европска агенција за лекове започела је проверу руске вакцине 4. марта. Извор упознат са процесом саопштио је да би одлука о коначном одобрењу могла бити донета у мају.
Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала