Палмер: Апсолутно могућ договор Београда и Приштине ове године

© Sputnik / Лола ЂорђевићМетју Палмер
Метју Палмер - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Пратите нас
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер сматра да је апсолутно могуће да председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ове године ставе потпис на договор између Београда и Приштине.
„Али то је стварно на њима, а оно што бисмо ми волели је да их охрабримо да се укључе. И председник Вучић и премијер Курти имају јаку политичку подршку, у позицији су да се озбиљно ангажују у цео процес, идентификују делове где може доћи до договора и помогну да читав процес крене унапред“, рекао је Палмер у интервјуу за „Блиц“.
Он сматра да Приштина није спремна да преговара око граница и територија, истичући да верује да постоје много продуктивније области за разговор у овом моменту.
Метју Палмер - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Палмер: Формирати ЗСО у складу са договором Србије и Косова
„То су, на пример, нестале особе, област око које обе стране могу да дођу до договора“, казао је Палмер, који данас завршава посету Београду.
Циљ дијалога је потпуна нормализација односа, рекао је Палмер, додајући да је то неопходно да би се поново успоставила европска перспектива којој и Србија и Косово теже.
„Што се тиче САД, ми видимо међусобно признање као исход који коначно оставља ову тему у прошлости и ставља Србију и Косово у позицију да крену напред. Али, требаће времена за то и биће потребно да се на томе напорно ради“, казао је Палмер.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала