Запад признао: Новакова игра под притиском – без премца

© AP Photo / Christophe EnaНовак Ђоковић током меча са Паблом Куевасом у другом колу Ролан Гароса
Новак Ђоковић током меча са Паблом Куевасом у другом колу Ролан Гароса - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић, рутинским победом над Паблом Куевасом, а потом и Ричардасом Беранкисом, упловио је у осмину финала Ролан Гароса, а о три ствари које су се истакле у игри најбољег тенисера света писао је портал „Спортскида“.
Овај спортски портал текст почиње податком да је Ђоковић против Куевеса остварио шеста победа у низу на шљаци, односно седму против Беранкиса, пошто је освојио Београд опен прошле недеље.
Аутор текста бавио се, пре свега, Новаковом игром против Куеваса, те наводи да је доминирао у разменама са основне линије и да је на основу тога повео са два сета предности. Али Куевас је у трећем тестирао његову одлучност.
Први рекет света није дозволио изненађење, те је стигао до треће рунде Отвореног првенства Француске шеснаесту годину заредом, тачније два дана касније дванаести узастопни, што је рекорд у Паризу, до осмине финала.
У том смислу, ево погледа на три кључа Ђоковићеве рутинске победе против Куеваса – а затим и наше кратке анализе против Беранкиса.

Статистички говорећи, Новак Ђоковић био је беспрекоран

Доминација у игри Новака Ђоковића над оном коју је показао Пабло Куевас евидентна је ако се само погледа статистика са меча.
Србин је имао 32 винера у поређењу са 22 неизнуђене грешке, а на сервис Уругвајца освојио је чак 42 посто поена. Ђоковић је такође укупно освојио 98 поена, 28 више од свог ривала.
Сјајне су биле и бројке најбољег тенисера света на сервису. Десет сервиса му није узвраћено, а изгубио је само један гем на свој сервис у току читавог меча.
Ђоковић није оклевао ни у изласцима на мрежу, те остварио поприличан успех од 70 посто поена са мреже (14/20).

Није била потпуно глатка вожња за светског броја један

Куевас је изгледао потпуно потонуло у прва два сета, да би у трећем оживео. Уругвајац је на старту последње деонице показао свој најбољи тенис, и стекао четири брејк лопте у првих неколико сервис гемова Србина.
Уругвајац је приредио спектакл за навијаче са 15 винера и три аса у трећем сету, али није успео да пронађе пут поред жилавог Ђоковића који је победу остварио за нешто више од два сата игре.

Ђоковићева игра под притиском је без премца

У свом мечу другог кола против Пабла Куеаваса, Новак Ђоковић је још једном доказао да не постоји тенисер који игра боље под притиском од њега самог. Куевас је бацио све што је имао пред Ђоковића у трећем сету, имао је гласну подршку француске публике, али светски број један се чврсто држао.
Током меча, Ђоковић је спасао осам од девет брејк лопти, а искористио пет од осам својих. Штавише, чини се да је изгубљен сервис на старту меча само изоштрило његов фокус, па је потом освојио 10 од 12 наредних гемова.

Ђоковић – Беранкис

Српски тенисер имао је доста лакши посао у наредној фази турнира, пошто Литванац није пружио ни приближно исти отпор као искусни Куевас.
За сат и по времена игре, Новак је противнику допустио свега шест гемова и у сваком тренутку је имао контролу над мечом. Проценат првог сервиса није му био на идеалном нивоу (63 одсто), али је зато постотак освојених поена био невероватан.
Ђоковић је освојио чак 37 од 42 убачена прва сервиса (88%), односно на други сервис 13/25 (52%). Беранкис није имао ниједну брејк лопту што само говори о доминацији српског играча на свој сервис.
Први рекет света чак шест пута је одузео сервис противнику, те не чуди што је Литванац имао мизерних 58 одсто освојених поена на први и 32 одсто на други сервис.
Новак је био агресиван, што говори податак од 30 винера, а и на мрежи је бриљирао – 11 од 15. Освојио је укупно 87 од 142 поена (61 одсто), чиме је показао да се налази у сјајној форми.
Наредни противник најбољем тенисеру света биће талентовани Лоренцо Мусети, а дуел је на програму у понедељак. Термин ће бити накнадно саопштен.
Федерер корак ближе Ђоковићу после жустре расправе са Хрватом и судијом /видео/
Нови инцидент у Паризу – ухапшена руска тенисерка
Облак депресије над Паризом – ко је ђубре, где је била грешка и шта мисли Ђоковић?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала