Метеоролог о балканском монсуну и предстојећем лету: Ситуација с јунским олујама ризичнија него пре

CC0 / Pixabay / Олујни облаци
Олујни облаци - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Пратите нас
Метеоролог Владимир Ђурђевић објаснио је какве нас временске прилике очекују у јуну, шта је балкански монсун, као и какво је лето пред нама.
Метеоролог истиче да се у јуну очекују екстремне количине падавина, као и лето нешто топлије од просечних вредности.
На питање да ли нам заиста стиже балкански монсун, метеоролог одговара да тај израз не треба буквално схватати.
"Балкански монсун није баш монсун, него метеоролози тако називају влажнији део лета, али то је више поштапалица него што је стварно монсун као онај који постоји у Азији. Јун месец је месец када сваког дана постоји шанса да дође до након невремена. Ја бих за сваки дан ставио да буде на снази жути метео-аларм", рекао је Ђурђевић.
"Јуче је у Аустрији било невреме које се приближава нама и захватиће највише запад и југозапад земље", додао је метеоролог. 
Олујни облаци над Новим Садом. - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2021
Балкански монсун стиже у Србију: Српски прогностичар најавио велику промену времена
У четвртак се очекује наоблачење са кишом, али све је то уобичајено јер јун је углавном такав, нестабилан са пуно обилних и наглих пљускова.
"Клима је промењена тако да је ова ситуација са јунским олујама је мало ризичнија него пре, има у атмосфери више водене паре, тако да су и олује извесније. Ово лето ће бити степен до два топлије. Јул и август су месеци када можемо да очекујемо топлотне таласе са температурама изнад 35 и 36 степени", рекао је Ђурђевић, а пренео Б92
Додао је да се не може још увек говорити о количини падавина током лета. Очекује се промењена клима и мало више температуре, док ће у јуну бити екстремних падавина, то је нешто што треба издвојити, каже он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала