Столтенберг: НАТО забринут због сарадње Русије и Белорусије

© AP Photo / Stephanie LecocqГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Пратите нас
Чланице НАТО-а озбиљно су забринуте због сарадње Русије и Белорусије, изјавио је генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг за „Велт“.
Он је додао да НАТО „помно прати шта се дешава у Белорусији“. „Наравно, спремни смо да у случајуе потребе заштитимо и одбранимо сваког савезника од било какве претње која долази из Минска и Москве“, рекао је Столтенберг.
Генерални секретар је такође рекао да се Алијанса „придржава двостраног приступа према Русији: обуздавање и дијалог“.
Столтенберг је навео и да НАТО примећује све активнију сарадњу Русије и Кине и на политичком и на војном плану, што представља „нову димензију и озбиљан изазов“.  
„Обе земље изводе заједничке маневре, дуге летове борбених авиона и поморске операције и интензивно размењују искуства у области контроле наоружања и интернета“, објаснио је Столтенберг.
Авион компаније Ryanair  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Опасан и озбиљан инцидент: Настављају се осуде поводом инцидента са авионом "Рајан ера" у Минску
Крајем маја Столтенберг је признао да му је „тешко да поверује“ да Москва нема никакве везе са ванредним слетањем авиона компаније „Рајан ер“ у Белорусији. Такве закључке објаснио је „врло блиским односима“ између две државе.
Председник Русије Владимир Путин, коментаришући изјаву генералног секретара НАТО-а, приметио је да такви закључци указују на то да „људи једноставно не разумеју како се такви процеси могу десити“.
Путин је нагласио да руске обавештајне службе немају никакве везе са инцидентом. „И не желим да дајем оцене политичким процесима који се одвијају у Белорусији. Истина је, као и увек, као и обично, негде у средини. Боље је не мешати се, боље је пустити људе да то сами полако реше“, истакао је он.
Европске власти забраниле су белоруским авио-превозницима да користе ваздушни простор и аеродроме земаља ЕУ након привођења у Минску Романа Протасевича, који је скинут са лета ирске компаније „Рајан ер“. Авион је ванредно слетео у главни град Белорусије због саопштења да се у њему налази бомба. Касније се испоставило да је дојава била лажна.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала