Како препознати вештачки сир на пијаци

CC0 / pixabay / Сир
Сир - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић открио је како да на пијаци сами откријемо који је сир прави а који је. како је рекао, неквалитетан производ од зејтина.
"Први критеријум је цена. Знате шта, има јако много превараната на пијаци, могу то слободно да кажем. Ја прво прошетам целом пијацом, па питам ко су и шта су продавци, одакле долазе. Домаћица мора да има времена да прича са продавцима. Онда маркирамо на пијаци оне особе које су нам проверене. Горчина сира, па потом киселост, то су сигнали. Али и текстура - узмите сир у шаку, ако је сир под руком громуљичаст, мрви се, то је сир од зејтина", рекао је он за ТВ Прва. 
Штанд са сиревима на IX сајму туризма Отворени Крим у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2020
Најскупљи сир на свету прави се у Србији
Упозорио је и на месо живине, објаснивши да би на пијаци, али и у месари, требало добро погледати које је боје масноћа на живинском месу.
"Неквалитетна је, запамтите, бела масноћа, то је најгоре. Када видите белу маст, она има лоше липиде. Жута маст, е то је права ствар. Када видите на пијаци жуту масноћу, то пиле је храњено нормалним стварима из дворишта. Бела маст значи - храњено је концентратом! Ако је бела маст на живини, не купујте", рекао је он, преноси Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала