Лопта је на страни Москве: Столтенберг поново позвао на састанак Савета Русија-НАТО

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг уочи самита Алијансе у Бриселу поново је позвао Русију да учествује на састанку Савета Русија-НАТО. Како каже, лопта је на страни Москве.
„Желео бих поново да позовем Русију да што пре учествује на састанку Савета Русија-НАТО. Имамо много тема за дискусију које су од обостраног интереса Алијансе и Русије“, рекао је он за немачки лист „Велт“.
Савет није заседао већ 19 месеци, а према речима Столтенберга, НАТО је пре више од годину дана позивао руску владу да одржи нови састанак, иако, како каже, није добио позитиван одговор.
„Сада је лопта на страни Русије“, рекао је државни секретар НАТО-а.

Теме за састанак

Према његовим речима, Русија и НАТО би могли да разговарају о темама попут размене информација о војним маневрима како би се спречили неспоразуми и могућа ескалација.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Лавров: НАТО одбија да са Русијом размотри мере војног поверења
Друга тема за расправу могла би да буде „довољна транспарентност“ војних активности обе стране у циљу спречавања случајних инцидената на мору и у ваздуху.
„Односи Русије и НАТО-а достигли су тако низак ниво који нисмо видели од краја Хладног рата. Дијалог је најбољи начин да се превазиђу напетости“, додао је он.
Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да је Москва спремна да обнови контакте у оквиру Савета Русија-НАТО и да би војска требало да започне дијалог.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала