Ратко Младић у судници у Хагу на изрицању другостепене пресуде - Sputnik Србија

Потврђена доживотна казна Ратку Младићу /видео/

Пратите нас
Хашки трибунал потврдио је пресуду Ратку Младићу на доживотни затвор.
Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је на другом степену првостепену пресуду на доживотну робију против бившег команданта Војске Републике Српске.
Та пресуда донета је 2017. године у Хашком трибуналу, чији је наследник Механизам, а на њу су се жалили и тужилаштво и одбрана.
Жалбено веће одбило је све жалбе одбране Ратка Младића, уз супротно мишљење председавају већа, судије Присце Матимбе Нијамбе.
Међу одбијеним су и жалбе на делове пресуде који говоре о геноциду у Сребреници, удруженом злочиначком подухвату, жалбе у вези са другим делима у Сребреници, „терорисањем“ Сарајева и узимањем припадника УН за таоце.
Младић је осуђен са образложењем да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине“.
Осуђен је под 10 од 11 тачака оптужнице, а Жалбено веће одбило је жалбу Тужилаштва на ослобађање Младића од кривице по тачки један оптужнице, која га је теретила за геноцид у шест општина БиХ: Фочи, Кључу, Котор-Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.
Прочитајте још:
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:34 08.06.2021

Представник САД на седници Савета безбедности Уједињених нација рекао је да је „данас историјски дан, након што је Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора“.

„Присећамо се са великим ужасом јула 1995. када су Младић и његови људи утерали 25.000 људе у аутобусе, старе људе, жене, децу, а потом су цивили убијени“, рекао је он.

22:21 08.06.2021

Представник Велике Британије на седници Савета безбедности УН изјавио је вечерас да ће бивши командант војске РС Ратко Младић бити пребачен на служење казне у ту земљу и да на тај начин дају подршку Механизму.

„Настављамо да подржавамо рад Механизма. Подржавамо рад и надамо се напретку да преостали оптужени дођу пред лице правде“, рекао је он.

21:50 08.06.2021

Председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус рекао је на Седници Савета безбедности УН, на чијем је дневном реду рад судова у Хагу, прокоментарисао је пресуду генералу Ратку Младићу и захвалио се судијама.

„Ово је врхунско достигнуће процеса. Ово даје наду да ће починиоци злочина бити изведени пред правду и наду да ће породице жртава имати неку врсту помирења“, рекао је он.

21:11 08.06.2021
Седница Савета безбедности о суду у Хагу - Sputnik Србија, 1920
Вучић пред Саветом безбедности: Србија озбиљно схвата своје обавезе /видео/
20:47 08.06.2021
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је одлуку Међународног механизма за кривичне судове којом је потврдио осуђујућу пресуду Ратку Младићу.

„Праведно је да он одговара за своје нечувене злочине над цивилима, укључујући убиство хиљада босанских мушкараца и дечака у Сребреници 1995. године“, стоји у саопштењу Столтенберга.

НАТО наводи да је Алијанса „помогла да се окончају два етничка рата на Западном Балкану деведесетих“ и да се „затвори мрачно и срамно поглавље европске историје“.

„Регион остаје стратешки важан за наш Савез. Наставићемо да доприносимо стабилности и сигурности широм западног Балкана промовишући мир и помирење“, закључује се у саопштењу.

20:39 08.06.2021

Радио телевизија Републике Српске вечерас емитује документарни филм о генералу Ратку Младићу, после изрицања другостепене пресуде доживотног затвора.

РТРС емитује филм на свом тв каналу и порталу.

20:17 08.06.2021
Ана Брнабић - Sputnik Србија

Премијерка Ана Брнабић изјавила је поводом потврђене пресуде Ратку Младићу пред Механизмом у Хагу да је Србија у потпуности посвећена и залаже се за истраживање свих ратних злочина и за привођење свих који су оптужени, као и кажњавање одговорних, али да замера Хашком трибуналу што је земље и народе у региону удаљио од помирења с обзиром да за српске жртве скоро нико није одговарао.

Брнабић је рекла да је Србија доказала у последње скоро три деценије да је привржена кажњавању оних који су починили ратне злочине и додала да неће коментарисати пресуду Младићу како одговором не би нанела штету нашој држави.

На питање да ли је Хашки трибунал политички суд како га многи оцењују или је заиста суд пред којим се суди ратним злочинцима по праву и правди, премијерка је рекла да је то без сумње политички суд.

„Тамо где се умеша политика право и правда иду кроз прозор“, рекла је Брнабић.

Каже и да има утисак да је Хашки трибунал данас, 26 година након сукоба, још више удаљио верске заједнице и народе у региону.

„Имамо гору нетрпељивост него што смо имали пре 26 година и томе је Хаг допринео“, казала је премијерка.

Навела је да су јој људи из тог суда казали да он и није оформљен да би допринео регионалном помирењу и додала да се не слаже са тим.

„Са тим се не слажем, јер да је свако ко је погођен ратовима осетио правду, да смо видели да су одговарали сви који су починили злочине то би индиректно, ако не директно, допринело помирењу“, казала је Брнабић.

Истакла је да треба сви да се запитамо ко је за то крив, да ли само државе Западног Балкана или „нам је неко помогао, између осталих и Суд у Хагу“.

„Правда није задовољена, за злочине над Србима мање - више нико није одговарао и онај ко је одговарао били су војници нижег ранга, а пресуде су биле минималне“, закључила је Брнабић.

20:02 08.06.2021
Генерал Ратко Младић у судници у Хагу током изрицања пресуде - Sputnik Србија, 1920
Прва реакција генерала Младића после пресуде: „Нисам ја битан“ /видео/
19:50 08.06.2021
Ратко Младић у судници у Хагу на изрицању другостепене пресуде - Sputnik Србија, 1920
Вулин: Доживотни затвор Младићу је освета, а не пресуда
19:17 08.06.2021
Хашки трибунал - Sputnik Србија, 1920
Руски правни стручњак: Ако постоји геноцид њега су чиниле све стране
19:02 08.06.2021
Дарко Младић - Sputnik Србија

Борићемо се сада за ревизију правоснажне пресуде Хашког трибунала, најавио је вечерас син Ратка Младића, Дарко Младић.

Како је појаснио сада треба анализирати пресуду и видети где постоји простор за ревизију, шта се може да се искористи.

Ревизија, опрезан је у очекивањима син генерала Младића, може теоретски да доведе до ослобађајуће пресуде.

„Имали смо то у пракси према српским официрима, као што је био Шљиванчанин, што је било изненађујуће тада“, рекао је Младић додајући да је то поступак који траје.

Дарко Младић посебно истиче да је због могућности ревизије то што пресуда није била једногласна и што је судија из Замбије Присца Матимба Ниамбе својим противљењем у готово свим тачкама свима гурнула прст у око.

„Биће занимљиво прочитати њено образложење. У овоме свему мислим да то даје наду да постоје људи од људског и професионалног интегритета без обзира на све неправде које смо доживели“, казао је Младић.

Указао је да Трибунал ради на овај начин већ скоро три деценије.

„Очигледно је било важније потврдити пресуду од истине и утврђивања правних чињеница“, казао је Младић.

Рекао је да је са мајком пропратио изрицање пресуде у посебној просторији. Што се оца тиче мисли да је добро и мирно поднео изрицање пресуде.

„Он се није много ни узбудио, био је спреман на то“, казао је Младић.

На питање предстоји ли борба и око одлуке где ће његов отац служити казну, рекао је да је то питање у рукама администрације Трибунала.

„Не знам да ли можемо да утичемо на то“, истакао је он.

18:42 08.06.2021
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920
Прва реакција из Русије: Пресуда Младићу исполитизована, пристрасна и неправедна
18:30 08.06.2021
Хрватска застава - Sputnik Србија, 1920
Влада Хрватске о пресуди Младићу: Зашто у пресуди нема званичника Србије
18:19 08.06.2021
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија

Политичари из Сарајева поздравили су данас изрицање другостепене пресуде Хашког трибунала Ратку Младићу и потврђивање казне доживотног затвора

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић оценио је да данашња пресуда Ратку Младићу „говори да је постојала намера за чињење низа најстрашнијих злочиначких дела у БиХ, темељених на етничким разликама“.

Он тврди да је јасно утврђено да је из те намере политичког и војног вођства Републике Српске „произашло планирање, организовање и спровођење низа најтежих кривичних дела“.

Према његовим речима, тадашње „политичко и војно руководство РС имало је за циљ стварање етнички очишћене БиХ, у којој би они створили другачији амбијент за реализацију њихових политичких циљева суочавамо и данас“.

Комшић је изнео тврдњу и да садашње политичко руководство Републике Српске кроз негирање пресуда међународних судова, наставља „исту матрицу рада, али у данашњим мирнодопским условима“.

„То јасно говори да Република Српска неће никада бити самостална нити независна држава, јер је тешко поверовати да ће било ко било када признати нешто што је настало на удруженом злочиначком подухвату, који је у реализацији својих циљева починио и злочин геноцида“, сматра Комшић.

За министарку спољних послова БиХ Бисеру Турковић пресуда Младићу има „немерљив значај“ за будућност БиХ и цео регион, јер се, како каже, „само на истини и правди могу градити трајни мир и стабилност“.

„Младић је један од главних извршитеља геноцида и добио је заслужену казну“, сматра Турковић додајући да је први пут геноцид над Бошњацима „истражен, утврђен и правоснажно пресуђен на међународном трибуналу“.

Она очекује „да власти Србије и политичари из РС-а који негирају геноцид прихвате истину, одбаце злочиначку идеологију, симболе и политику те се окрену европској будућности“.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да „поздравља пресуду, упркос томе што у пресуди злочини у шест општина иако су имали све елементе геноцида, нису означени као такви“.

Изетбеговић је оценио и да би пресуда требало да помогне српском народу да, како каже, „скине терет који му намећу они који у њихово име одликују ратне злочинце, славе их и негирају њихове злочине“.

18:12 08.06.2021
Пресуда Младић - Sputnik Србија
18:09 08.06.2021
Пресуде Хага  - Sputnik Србија
18:04 08.06.2021
Амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија

Амерички председник Џо Бајден оценио је данашњу пресуду Ратку Младићу као „историјску“, наводећи да она „појачава одлучност САД се спрече будућа зверства широм света“.

Бајден је у саопштењу додао да потврђена пресуда којом је Младићу изречена казна доживотног затвора показује да ће „они који су починило ужасне злочине одговарати“.

Он је навео да се „трагедија смрти жртава не може избрисати, али је додао да се нада да ће данашња пресуда пружа неку утеху свима ожалошћенима“.

„Моје мисли су са преживелим члановима породица бројних жртава Младићевих зверстава“, навео је Бајден.

Подсетио је да су САД уложиле велике напоре „како би се злочинци извели пред суд правде“ и изразио наду да ће „лидери у региону поштовати пресуду и појачати њен значај“.

17:53 08.06.2021
Судија Хашког трибунала Приска Матимба Нијамбе - Sputnik Србија, 1920
Судија Нијамбе која је била против пресуде Младићу: Наложила бих ново суђење
17:37 08.06.2021

Портпарол ЕУ Петер Стано је коментаришући коначну пресуду Ратку Младићу у Хагу поручио да ЕУ очекује да сви политички актери, у БиХ и на Западном Балкану, покажу пуну сарадњу са међународним судовима, да поштују њихове одлуке и признају њихову независност и непристрасност.

Он је додао да „порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца противрече најосновнијим европским вредностима“.

„Данашња одлука прилика је да лидери у Босни и Херцеговини и региону, а с обзиром на чињенице, предњаче у одавању почасти жртвама и промовишу окружење погодно за помирење како би превазишли наслеђе рата и изградили трајни мир“, наводи се у писаном саопштењу портпарола.

У саопштењу се оцењује да се правноснажном пресудом Младићу пред Међународним механизмом за кривичне судове приводи крају кључно суђење за ратне злочине у новијој историји Европе.

Додаје се да међународни и домаћи судови у БиХ и суседним земљама треба да наставе мисију пружања правде свим жртвама ратних злочина, злочина против човечности и геноцида и члановима њихових породица.

17:33 08.06.2021

Председник Европског савета, Шарл Мишел, каже да је коначна пресуда Међународног суда у Хагу у случају Ратка Младића још једна важан корак који ће, према његовим речима, донети правду жртвама.

”То ће помоћи да се болна прошлост остави иза нас, а да се будућност стави на прво место”, поручио је Мишел са свог Твитер налога.

17:19 08.06.2021
Адвокат Бранко Лукић - Sputnik Србија, 1920
Порука Младићевог адвокатa: Осуђен је генерал а не српски народ
17:17 08.06.2021
Недељко Чубриловић - Sputnik Србија

Пресуда Хашког трибунала генералу Ратку Младићу говори да су занемарени докази који Младићу иду у прилог, рекао је Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине Републике Српске.

Поготово је игнорисано генералово здравствено стање. Све то говори у прилог томе да ова, као и раније пресуде, не доприносе међунационалном помирењу, него отежавају односе између Срба, Хрвата и Бошњака, навео је Чубриловић.

Додао је да је основни циљ и циљ оснивања Хашког трибунала био управо то – да праведним виђењем грађанског рата у БиХ допринесу бољем разумевању народа и успостављању државе на задовољство свих грађана БиХ.

„Уз сва саосећања са породицама жртава и свима који су доживели неправду и бол током грађанског рата у БиХ, мора се погледати истини у очи. Ипак су Срби били ти који су „криви за све“, па чак и за оно где нису били и шта нису урадили“, констатовао је Чубриловић.

17:12 08.06.2021
Серж Брамерц, главни тужилац Хашког трибунала - Sputnik Србија

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц изјавио је након изрицања правоснажне пресуде бившем команданту Републике Српске Ратку Младићу на доживотни затвор, да то „није пресуда српском народу, већ да је та кривица једино његова“.

У саопштењу Брамерц је рекао да је дошло време да прихватимо истину и да се „Младић сврстава у ред највећих ратних злочинаца у савременој историји, и да је намерно користио свој положај војног заповедника за нападе на невине цивиле“, који су, како је рекао, „убијани, мучени, силовани и протеривани без икаквог разлога осим своје националности и вере“.

„У тренутку када је имао моћ живота или смрти над хиљадама невиних мушкараца и дечака у Сребреници, наредио је њихово потпуну елиминацију и починио геноцид. Младића би требали да осуде сви одговорни званичници у бившој Југославији и широм света. Његово име требало би уврстити на листу најизопаченијих и најбруталнијих личности у историји“,сматра Брамерц.

Како је рекао, завршетком овог предмета, жртве и преживели би требало да буду бити у првом плану.

„Широм бивше Југославије и даље треба истражити и процесуирати хиљаде осумњичених за ратне злочине на свим странама. Сада је одговорност на домаћим тужиоцима и судијама да наставе овај посао, а Тужилаштво се обавезало да ће им пружити пуну подршку“, рекао је Брамерц.

17:07 08.06.2021
17:05 08.06.2021

Нажалост „путујући циркус“ је завршио онако како је и почео, истакао је Дарко Младић, син генерала Ратка Младића одмах по изрицању другостепене пресуде генералу Младићи у Хашком трибуналу.

„Генерал није имао шансу ни на почетку ни на крају суђења. Честитам председници Судског већа што је имала храбрости да супротстави своје мишљење остатку, који већ 30 година сатанизује српски народ“, нагласио је Дарко Младић.

17:03 08.06.2021

Бранко Лукић, адвокат генерала Младића, поручио је да се до последњег момента надао да ће „докази превагнути над претходно пресуђеним чињеницама, које су узете из других поступака у којима Младић није ни учествовао и да ће првостепена пресуда пасти“.

„Надали смо се да ће још неко осим судије Нијамбе да прочита наше доказе и жалбу. Очигледно нису“, истакао је Лукић.

17:00 08.06.2021
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920
Додик: Каква је то пресуда коју са слободе слушају Орић, Готовина, Ганић и Дудаковић? /видео/
16:59 08.06.2021
16:58 08.06.2021

Знајући праксу Хашког трибунала, ипак смо очекивали праведнију, истинитију пресуду, истакао је Миломир Савчић, председник Борачке организације Републике Српске, након изрицања пресуде генералу Младићу.

„Ако је икаква утеха, председник Судског већа је издвојила своје мишљење, и то даје наду да генерал неће завршити у затвору до краја живота. То треба да буде императив, да дочекамо ревизију суђења“, нагласио је Савчић за РТРС.

16:55 08.06.2021

Адвокат Миодраг Стојановић и члан одбране генерала Ратка Младића изјавио је да није био велики оптимиста, али да је очекивао минимум истине и правде.

„Морам да кажем, сем једног великог разочарења и искреног беса који држим у себи и суздржавања, у овом тренутку немам шта посебно да кажем“, рекао је Стојановић.

16:54 08.06.2021
 Милорад  Додик - Sputnik Србија, 1920
Конференција за новинаре Милорада Додика поводом изрицања пресуде Ратку Младићу /видео/
16:50 08.06.2021
Жељка Цвијановић, председница Републике Српске - Sputnik Србија

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Хашки трибунал другостепеном пресудом генералу Ратку Младићу још једном потврдио улогу антисрпског суда који одговорност за ратне злочине не утврђује према доказима, већ према националној припадности оптуженика.

„Да је супротно, данашњу пресуду не би са слободе пратили неки од најзлогласнијих хашких оптуженика, попут Насера Орића, Рамуша Харадинаја, Анте Готовине, као и бројни други из чијих зона одговорности су Срби заувек нестали“, истакла је Цвијановић поводом другостепене пресуде генералу Младићу.

Она наглашава да ће Хашки трибунал зато остати упамћен као синоним за неправду и политички суд, чији задатак није да допринесе помирењу, како лицемерно тврде, већ да својим хиљадугодишњим пресудама Србима, опере савест онима који су српском народом деведесетих година у више наврата испоручивали крстареће ракете и осиромашени уранијум.

„Што се тиче генерала Младића, он је у најтежим временима стао на чело војске која је одбранила Републику Српску, као и право српског народа на живот и слободу. Ту историјску чињеницу, као ни перцепцију нашег народа о генералу Младићу, не може да промени ниједна пресуда на свету, а поготово не хашка инквизиција која је одавно изгубила и последње зрно кредибилитета“, навела је председница Републике Српске.

16:48 08.06.2021
Седиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу - Sputnik Србија, 1920
Инцидент у Хагу: Нападнут Србин /видео/
16:43 08.06.2021

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да би пресуда генералу Ратку Младићу била ослобађајућа да је било права и правде.

„Очигледно да овде нема ни права ни правде, а то нам је ко зна колико пута потврдило наше досадашње искуство које смо имали са Хашким судом и број изречених пресуда у односу на друге тако да је сваки коментар сувишан. Одавно на овим просторима нема права и правда, јер да га има људи би имали право на правично суђење“, истакао је Вишковић.

Он је навео да је увек за то да сви они који су починили злочин треба да одговарају, али злочине нису чинили само на једној страни, већ их је било и на једној, и на другој и на трећој страни.

„Ко је побио више од 23.000 Срба у протеклом рату? Да ли су они изгинули у саобраћајној несрећи? Ко је за то одговарао? Зато сматрам да је излишан сваки коментар, јер како су замислили тако и раде. Сведочимо да је правда на страни јачег и што они кажу то је и закон и правда. Међународно право је потпуно погажено и како видимо што важи за једног, не важи за другог“, констатовао је Вишковић у изјави за Срну.

Он је рекао да се у Хашком суду не суди по доказима нити је битан доказни материјал, већ је онако како је неко одлучио да треба да буде.

„Ми би требало да се поклонимо и кажемо да је у реду!? Није у реду и неће бити уреду и то они знају. Историја се не пише за дан и годину. Имају документи, имају докази, а постоје и историчари који се баве историјом као науком а не политички историчари и они ће све то документовати. Знам да треба времена, али кад-тад љага са леђа српског народа биће скинута“, нагласио је Вишковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала