ЛНР: Украјински диверзанти напали посматрачки пункт, погинуло пет устаника

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу
Припадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Украјинска диверзиона група извела је напад на посматрачки пункт Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике и том приликом убијено је пет устаника, рекао је новинарима представник прес службе милиције Иван Филипоненко.
Филипоненко не искључује могућност да је циљ ове провокације био да снаге Народне милиције узврате ватру и да онда буду оптужени да крше Минске споразуме и за активирање борбених дејстава.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Лавров ексклузивно за Спутњик: Да ли ће бити рата у Донбасу? /видео/
Како је навео, припадницима милиције пуцано је у главу из специјалног оружја, а један од њих убијен је хицем из снајперске пушке стране производње.
Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала