Зашто Бајден неће пред новинаре заједно с Путином

© AP Photo / Patrick SemanskyАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден не сме да се усуди на заједничку конференцију за медије после самита с руским лидером Владимиром Путином из страха да од њега не „изгуби“, сматра руски сенатор Алексеј Пушков. „Њујорк тајмс“ пише да се Вашингтон одлучио на овај корак јер је још свеже сећање на фијаско који је од Путина у Хелсинкију претрпео Доналд Трамп.
Подсетимо, раније данас представник Беле куће рекао је за „Блумберг“ да ће након састанка са руским лидером Владимиром Путином амерички председник Џо Бајден посебно одржати конференцију за штампу, док је Кремљ потврдио да ће се и Путин сам обратити медијима након самита.
Тим поводом на Твитеру се огласио руски сенатор.
„Бајден се није усудио на заједничку конференцију за новинаре с Путином – боји се да не изгуби од шефа руске државе. То неће повећати Бајденов ауторитет: свима је јасно ко има надмоћ у том тандему. И само то већ говори о карактеру самита. За САД то није начин да се среде односи, већ политички двобој“, написао је Пушков.
„Њујорк тајмс“  пише, позивајући се на Бајденове помоћнике, да је руска страна подржавала идеју о заједничкој конференцији за новинаре, али се „представници администрације сећају како је Путин у Хелсинкију надиграо Трампа“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Путин: Не изненађују ме Бајденове изјаве о мени
Лист пише да је на самиту 2018. Трамп довео у сумњу резултате до којих је у вези с наводним мешањем Русије у америчке изборе 2016. дошла америчка обавештајна служба чиме је, како тврди лист, „пружио могућност Путину да шири лажи“. То је изазвало бурне реакције у америчким политичким круговима, а сенатор Џон Мекејн је тада рекао да је то било једно од најсрамотнијих иступања неког америчког председника.
Одлука о одвојеној конференцији за медије има за циљ, пише амерички дневник, да руског лидера лиши међународне платформе коју је имао 2018. године у Хелсинкију.
Самит Бајден-Путин биће одржан 16. јуна у Женеви.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала