Документ о Сребреници на 1.200 страница ― Грајф: Није било геноцида, страдало 3.714 лица /видео/

© Sputnik / Радоје ПантовићГидеон Грајф
Гидеон Грајф  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Професор Гидеон Грајф, израелски историчар и председник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995, рекао је у интервјуу за РТРС да се у Сребреници није догодио геноцид и да број бошњачких жртава не прелази 3.714.
Грајф је рекао да Комисија сачинила озбиљан, професионалан и уравнотежен извештај, који је веран истини и историјским догађајима.
"Допринос овом изузетном документу дали су велики стручњаци, тј. десет стручњака из различитих земаља - када кажем десет, рачунам и себе. То су чувени стручњаци у својим научним дисциплинама, тако да мислим да је, као допринос истини и науци, ово изузетно битан документ. Када сам га уручио премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу и српском члану и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику као да су се огласила звона историје, без икаквог претеривања", рекао је он. 
 Милорад  Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Додик: Извештај Независне комисије о страдању свих важан за РС и Србе
Грајф је нагласио да су у овом документу одговорили на предрасуде против српског народа и оних који су учествовали у догађајима у периоду од 1992. до 1995. године.
"Радили смо предано и мислим да је документ на 1.200 страница доказ озбиљности нашег рада", навео је и додао да су Комисији биле битне само чињенице, не легенде, приче и гласине, већ само истина.
"Остали смо верни истини зато што смо озбиљни људи, ми смо научници, и само је истина основ рада научника, научног рада", нагласио је Грајф.
Како је рекао, Комисија је дошла до два главна закључка - један се тиче дефиниције геноцида, а други броја жртава.
"Ја сам Јеврејин и знам шта геноцид значи. Припадам старом народу над којим је извршен геноцид, највећи геноцид у историји човечанства. Мени нико не треба објашњавати шта је геноцид. Наведени догађаји нису геноцид, ни на који начин. И ми смо то доказали, дакле, не то није наше мишљење, ми смо то доказали. Није се радило о геноциду, то се не може назвати геноцид, ако неко користи тај термин, треба га избрисати из историје. То је важно зато што у оптужбе о почињеном геноциду веома озбиљне, зато што одлука о чињењу геноцида представља тежак злочин, а у овом случају то дело не постоји", истакао је израелски историчар.
Он не спори да је у Сребреници почињен злочин, али се тај злочин уопште не може називати геноцидом.
"Мислим да је то веома важно. Овде се не ради само о етикети, о називу, овде се ради о суштини онога што се дешавало", рекао је Грајф.
Други закључак, додаје он, однос се на број жртава и извештај Комисије показује да није било више од 3.714 жртава.
"У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан. Дакле, дали смо оквир дефиниције, не ради се о геноциду, и то ћу поновити стотину хиљада пута, није почињен геноцид, а број жртава је око 3.700", јасан је Грајф.
Он је рекао да ће истраживање Комисије допринети бољем разумевању догађаја у Сребреници. Подсетио је да термин "геноцид" подразумева намеру, те да у случају Сребренице није постојала никаква намера и да у томе лежи разлика.
"То је огромна разлика, потпуно други ниво, и тај термин треба избрисати из историје. Они који и даље користе термин "геноцид" имају лоше намере, ти људи имају веома лоше намере. Од сада па надаље, од данас, термин "геноцид" уопште се не сме везивати за ове догађаје, зато што је то погрешно, то је грешка", поручио је Грајф.
Грајф је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да је то термин који је историчар јеврејско-пољског порекла Рафаел Лемкин увео 1945. године, а односи се на намеру једне групе да потпуно уништи други народ.
Он је нагласио да Срби никада нису имали такав план, ни у Сребреници нити на било ком другом месту. Насупрот томе, додао је он, када погледате тзв. Независну Државу Хрватску, постојао је план да трећина Срба буде убијена, трећина протерана, а трећина покрштена, тј. да промени веру.
"Да поновим - геноцид је злочин који значи потпуно уништење, брисање са лица земље одређене групе људи због другачије вероисповести, националности, менталитета или једноставно зато што вам се та група не свиђа", навео је Грајф за РТРС. 
Комеморација жртвама у Сребеници - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2020
Резолуција америчког Сената: Концентрациони логори у БиХ и геноцид у Сребреници
Истраживање Комисије није обухватило само дешавања у Сребреници 1995. године, него и дешавања у дужем периоду, од 1992. до 1995. године. Грајф је рекао да се у причи о Сребреници заборавља изузетно битна чињеница а то су злочини над српским народом.
"Непријатељства и напади на многа српска села почели су још 1992. године, можда и раније, нападани су многи српски цивили. Уместо да се српска страна оптужује за агресију, треба оптужити другу страну. Дакле, нешто се десило у међувремену - агресор је постао жртва, а жртва је постала агресор. Ми смо исправили то неразумевање и тај изврнути приказ историје. У великом броју наврата, нападнути су били управо Срби, Срби су били жртве, а не агресори. Знате, историја није књига легенди, то је наука, баш као биологија, хемија, физика, а чињенице треба да буду једини фактор када описујемо историјске догађаје. Ништа друго", нагласио је он.
Грајф је истакао да су у том периоду страдале хиљаде Срба, те да се термин "геноцид" може користити када се говори о страдању српског народа.
"Када смо узели у обзир број година током којих су вршени напади на Србе, дошли смо до неколико хиљада жртава. Нападнуто је неколико стотина села, страдали су цивили, не само цивили, али углавном цивили. Дакле, ако се термин "геноцид" уопште може користити, онда га треба користити када се говори о страдању српског народа, а не обрнуто. Постојали су планови у тзв. Независној Држави Хрватској да се српски народ уништи и то многим методима, то нам је познато. Ја сам се лично бавио истраживањем на ту тему, о злочиначком режиму у Хрватској у периоду од 1941. до 1945. Ако је геноцид уопште почињен, онда су га починиле хрватске усташе. Те се никада не сме заборавити", рекао је он.
Он је рекао да је основни циљ Извештаја Независне комисије да допринесе миру и разумевању рата у БиХ, а изразио је наду да предрасуде против српског народа неће утицати на тумачење овог извештаја.
Чланови Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995, осим Грајфа, су професор Валтер Манушек из Аустрије, адвокат Маркус Колбах - један од водећих адвоката у Немачкој који је радио на суђењима немачким нацистичким злочинцима, Адарнеле Шинаба из Нигерије, која је стручњак за истраживање злочина, професор Марија Ђурић, која се сматра најбољом у свету на пољу форензичких истраживања - једини српски представник, заједно са професором Роџером Бајардом, такође светски познатим стручњаком за форензичка истраживања, професор Јуки Осаф из Јапана, који се бавио сукобом у Сребреници у последњој декади, професор Стивен Мејер, професор Лоренс Френч и покојни Ђузепе Захарија, који је стручњак за медије и светски познат новинар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала