Зашто је Јокић „морао“ да одустане од Србије – двапут за четири године?

© Фото : ФИБАНикола Јокић у репрезентацији Србије
Никола Јокић у репрезентацији Србије - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
Никола Јокић је по други пут у каријери одустао од наступа за репрезентацију Србије, други пут за четири године, са истим разлогом – препорука америчког клуба за који наступа, Денвер Нагетса, је да би најбољи играч НБА лиге требало да одмори.
Пре четири године се на, тада 22-годишњег Јокића, звезду у успону, срушило небо, пошто је објавио да неће играти за Србију на Европском првенству у Словенији, које је српски тим завршио у финалу, поразом од домаћина, ослоњен само на једног играча, Богдана Богдановића.
„Спорно је само ово лето, наредних пет до десет сигурно није, али ово им је битно“, рекао је тада Јокићев агент Миодраг Ражнатовић.
Уз појашњење – под „им“, најбољи европски кошаркашки менаџер је мислио на управу Денвера.
И у томе се „крије зец“ – кратко памћење домаће јавности је заборавило на ту изјаву, а сасвим је јасно, бар кроз историју Ражнатовићевог присуства у медијима, да све што јавно говори има кристално јасну поруку.
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Олимпијске игре у Токију
У Денверу се прича о Јокићу и Србији – уз „забринутост“
Да ће четири године после првог отказа стићи и други, најавили су медији у Денверу, који су навели да су Нагетси забринути због евентуалне могућности да Јокић заигра кошарку током лета, као и да би он пре требало да се усресреди на одмор и опоравак од тешке сезоне.
То је оно што НБА клубови раде, „изразе забринутост“, понуде „савет“, „препоруку“, али не издају директне забране, пошто на то немају право.
Ипак, у Јокићевој изјави, коју је дао посредством државне агенције Танјуг, помиње се и „став клуба“.
„На моју велику жалост, ово је тренутак када морам да саопштим да и поред огромне жеље, нисам у могућности да наступам за репрезентацију. Једноставно, стање мог тела изискује дуже одсуство са терена ради опоравка. То је став и сугестија клуба и једна неминовност коју морам да прихватим. Убеђен сам да момци и без мене имају квалитет да направе резултат који ће нам свима донети много радости“, наведено је у Јокићевој изјави.
Вреди апострофирати – „то је неминовност коју је морао да прихвати“, што даље значи да су „савет“ или „препорука“ били толико „неимперативни“ да изгледа да Јокић није имао другачије решење.
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Јокић неће играти за Србију!
Или можда јесте?
Моменат каријере у ком се налази Никола Јокић упућује на здраворазумски закључак да он може да уради шта год он хоће, као владајући МВП лиге, човек око кога се врти све у Денверу, први играч и заштитно лице франшизе.
У том смислу није баш најјасније како је то тачно управа Денвера „приморалаЈокића да прихвати „неминовност“ одустајања од наступа за Србију, имајући у виду и чињеницу да има важећи уговор, потписан 2018. године, баш после „тог“ лета током ког је Јокић први пут „одјавио“ Србију.
Последњих недеља је у америчким медијима покренута је прича о томе да би Јокић 2022. године требало да потпише најуноснији уговор у историји НБА лиге, што би донекле могло да се узме као образложење за „тврд став клуба“ у вези са одлуком о репрезентативној акцији за ово лето.
Позиција Денвера је апсолутно прихватљива, ако се погледа тамошње становиште – Јокић је алфа и омега екипе и за њу је неопходно да он у сезону уђе на највишем нивоу физичке спреме, али да ли се тако размишљало када му је дозвољено да не пропусти ниједну утакмицу од 1. августа прошле године?
Јокић је одиграо 109 узастопних мечева, у ери када велике звезде користе принцип „управљања умором“ и прескачу утакмице, иако немају повреде или друго оправдање за одсуство, српски центар је сушта супротност.
Денвер није испунио очекивања у овој сезони, завршио је у полуфиналу плеј-офа Западне конференције, а због великих проблема са здрављем и повредама, био је десеткован у већем делу сезоне, пре свега због одсуства Џамала Мареја и касног доласка Арона Гордона.
Сасвим је извесно да Денвер за наредну сезону, са здравим Марејем и адаптираним Гордоном, уз одморног Јокића жели да нападне и НБА титулу, што је веома реалан циљ, ако се погледа стање у другим клубовима, чињеница да нова генерација играча још није сазрела и да се ветеранима попут Леброна Џејмса или Криса Пола ближи крај.
Али, да ли је све то морало тако?
Јокић сасвим сигурно репрезентацији Србије не би био неопходан у квалификацијама за Олимпијске игре, које су на програму од 29. јуна до 4. јула, док Олимпијске игре почињу 23. јула и трају до 8. августа.
Дакле, Јокић би, у случају да је прихватио идеју о томе да пропусти квалификације, те да се стави на располагање селектору Игору Кокошкову, имао готово једномесечни одмор и сасвим сигурно лагано увођење у такмичарски ритам, што не мора нужно да значи његову велику потрошњу енергије и потенцијални проблем за наредну НБА сезону.
За разлику од и даље актуелне, условљене пандемијским околностима, наредна би требало да стартује у стандардном термину, 19. октобра, што би значило још најмање месец дана одмора за Јокића и поново лагано увођење у такмичарски ритам јер сасвим сигурно не би одмах „запео“ и проводио на терену више од 30 минута, што је био случај.
Кошаркаш Далас Меверикса – Лука Дончић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Дончић против „америчког принципа“: Нема одмора, желим на Олимпијске игре!
Да је такав сценарио могућ, потврдио је случај Луке Дончића, репрезентативца Словеније, који је завршио НБА сезону у рунди пре Јокића и одмах објавио да ће се придружити свом националном тиму, како би учествовао и у квалификацијама и потенцијално на Олимпијским играма.
Када говоримо о потрошњи током сезоне, Дончић је на терену проводио свега 0,2 минута мање од Јокића у просеку, а треба истаћи и да је његов стил игре такав да му се лопта у рукама налази „90 посто“ времена, те да је константно суочен са најбољим дефанзивним играчима противничких екипа.
Јасно је да је Јокић играч сличних задатака, али је опет јасно и да би као центар, нарочито у такмичењима по ФИБА правилима, имао далеко мање посла у одбрани, као и да би у нападу могао да буде користан макар само да постоји на терену, као мамац за ривале, чиме би се отворио простор и другим играчима.
А има коме, Србија има толико талентовану генерацију да је једноставно штета да се у њој не налази Јокић... Замислите само ситуацију – Василије Мицић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Филип Петрушев, Владимир Лучић, Никола Калинић, Марко Гудурић на једном месту?
Оваква рачуница је узалудна, иако би можда била могућа да је Јокић донео другачију одлуку јер, на крају крајева, одлука је само његова, као што су то у неким прошлим временима чиниле друге НБА звезде, попут Пауа Гасола који је у уторак завршио богату каријеру са само два прескочена такмичења од 2001. године, због операција колена, док је Дирк Новицки од 1999. године наступио на 11 турнира за Немачку, три пута игравши квалификације и једном Олимпијске игре.
О кошаркашкој репрезентацији и предстојећим изазовима недавно је за Спутњик спорт говорио Мирослав Радуљица, гостујући у емисији Миљанов корнер.
► У Денверу се прича о Јокићу и Србији – уз „забринутост“
► Јокић добио још једно признање – уз њега и Дончић
► Америчке звезде имају телохранитеље, а Јокић – браћу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала