Владимир Путин и Џо Бајден у Женеви - Sputnik Србија

Завршен самит Русије и САД, постигнут договор о враћању амбасадора /видео/

Пратите нас
Самит председника Русије Владимира Путина и америчког лидера Џозефа Бајдена у Женеви је завршен. Путин је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри и да је постигнут договор о враћању амбасадора. Нешто касније, Бајден је на одвојеној конференцији, поручио да његова агенда није против Русије већ за амерички народ.
Укупно су преговори трајали четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дела.
Иначе, први део састанка у ужем формату у којем су поред председника присуствовали шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен је завршен након два сата, након чега је одржан и други део састанка у ширем формату, који је трајао један и по сат.
Како је раније најављено, у проширеном саставу америчке делегације су, поред америчког државног секретара Ентонија Блинкена, били и заменица државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд, амбасадор САД у Русији Џон Саливан, директор Савета националне безбедности за питања Русије Ерик Грин и помоћник председника за националну безбедност Џејк Саливан.
Истовремено, у проширеном саставу руске делегације су, поред шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, били и помоћник руског председника Јуриј Ушаков, портпарол Кремља Дмитриј Песков, амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов, начелник генералштаб Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, заменик шефа администрације председника Дмитриј Козак и специјални представник председника за Сирију Александар Лаврентјев.
 
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:36 16.06.2021
Сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920
Свет одахнуо, неће бити рата: Реакције руских политичара на самит Путина и Бајдена
22:12 16.06.2021

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да за сада нема разлога да се САД избаце из руског споска непријатељских земаља.

Говорећи о преговорима о стратешкој стабилности, о чему су се договорили председници Русије и САД Владимир Путин и Џозеф Бајден, Песков је рекао да за сада није познато ко ће предводити руску делегацију у том процесу.

По том питању се огласио и помоћник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков који је рекао да би први састанак могао бити организован у наредних неколико седмица.

21:47 16.06.2021

Председник Америке Џозеф Бајден је изјавио да су он и руски лидер Владимир Путин имали довољно времена на самиту и да им више од тога није ни било потребно.

20:31 16.06.2021
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920
Москва: Руски амбасадор ће се вратити у Вашингтон до краја месеца

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов ће се вратити у Вашингтон до краја овог месеца, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

20:22 16.06.2021
Bладимир Путин и Џо Бајден  - Sputnik Србија, 1920
Размена поклона – Путину авијаторке, Бајдену писаћи прибор
20:07 16.06.2021

Авион председника Русије Владимира Путина одлетео је са женевског аеродрома након одржаног самита.

19:31 16.06.2021
Састанак председника Русије и Сједињених Држава Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920
Заједничка изјава Путина и Бајдена: Никада не сме доћи до нуклеарног рата
19:29 16.06.2021
Џозеф Бајден на конференцији за штампу у Женеви - Sputnik Србија, 1920
Бајден: Моја агенда није против Русије, она је за амерички народ /видео/
19:25 16.06.2021
18:44 16.06.2021
17:52 16.06.2021
Владимир Путин на конференцији за штампу у Женеви - Sputnik Србија, 1920
Путин: Организујући војне вежбе ми не довлачимо технику и наоружање до граница САД
17:47 16.06.2021

Председник САД Џозеф Бајден се вратио у хотел где ће сачекати завршетак прес конференције Владимира Путина, након чега ће бити одржана и његова.

Према плану, Бајден ће се обратити новинарима у 19.30 по локалном времену.

17:40 16.06.2021

Преговори Путина и Бајдена у Женеви трајали су укупно четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дела самита.

17:38 16.06.2021

Преговори били „сасвим успешни“, изјавио неименовани извор из руске делегације.

Иначе, руска делегација почела је да стиже у собу где ће бити одржана прес конференција Путина.

17:34 16.06.2021

Бајден напустио место где се одржавао самит са Путином и упутио се на место где ће бити одржана његова прес конференција.

На питање новинара како је прошао састанак Бајден није пружио никакав одговор.

17:28 16.06.2021
Амерички председник Џо Бајден у Белој кући - Sputnik Србија, 1920
Бајден дошао на састанак са „пушкицама“
17:24 16.06.2021

Састанак Путина и Бајдена у ширем формату је завршен, саопштио је Блумберг позивајући се на неименованог чиновника Беле куће.

Како је рекао, састанак је имао само једну сесију, иако је било планирано две, самим тим је трајао један сат краће него што је било планирано.

17:03 16.06.2021

Све је спремно за конференцију за новинаре руског председника Владимира Путина, која ће бити одржана након завршетка другог дела самита.

 

16:01 16.06.2021

Преговори Путина и Бајдена су настављени али овог пута у ширем формату.

Како је раније најављено, у проширеном саставу америчке делегације су, поред америчког државног секретара Ентонија Блинкена, заменица државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд, амбасадор САД у Русији Џон Саливан, директор Савета националне безбедности за питања Русије Ерик Грин и помоћник председника за националну безбедност Џејк Саливан.

Истовремено, у проширеном саставу руске делегације су, поред шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, помоћник руског председника Јуриј Ушаков, портпарол Кремља Дмитриј Песков, амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов, начелник генералштаб Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, заменик шефа администрације председника Дмитриј Козак и специјални представник председника за Сирију Александар Лаврентјев.

15:30 16.06.2021

Бивши амбасадор САД у Русији Мајкл Мекфол изјавио је да амерички председник Џозеф Бајден не жели да одржи заједничку конференцију за новинаре са руским лидером Владимиром Путином због тога што је прошла, на којој је учествовао Доналд Трамп, била ужасна из угла „интереса Вашингтона“.

Он, међутим, није прецизирао о чему је конкретно реч.

Истовремено, Мекфол је похвалио руске новинаре рекавши да је разговарао са неколико њих, те га је то подсетило на време док је био амбасадор у Русији да у тој земљи „још увек постоје квалификовани новинари који покушавају да ураде свој посао и у најтежим условима“.

15:27 16.06.2021

У преговорима Путина и Бајдена објављена је пауза пред почетак сусрета у ширем формату, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Преговори у уском саставу су завршени“, рекао је он и додао да су они трајали скоро два пуна сата.

14:49 16.06.2021

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да разговори двојице председника у уском саставу иза затворених врата трају више од сат времена.

14:42 16.06.2021

Председник Швајцарске Ги Пармелан захвалио је свима који су учествовали у организацији самита САД-Русија.

„Швајцарска има дугу праксу пружања добрих услуга. Хвала свима који су допринели томе да самит прође у најбољим могућим условима, и свима који учествују у потрази за решењима светских проблема“, написао је Пармелен на Твитеру.

14:20 16.06.2021

Амерички новинари створили гужву на уласку у салу и вили Ла Гранж где су се састали председници Русије и САД Владимир Путин и Џо Бајден, навео је руски новинар Павел Зарубин.

Како је рекао, у просторију где су били председници је због тога успело да уђе свега неколико дописника.

„Само сам видео да су председници већ седели, а новинари су све време покушали полако да се пробију тамо. У неком моменту све се претворило у то да председници седе и просто гледају како новинари тамо улазе. Треба поштено рећи да су такав хаос изазвали амерички новинари и америчка страна, они су све време покушавали да уведу више фоторепортера и новинара, то је све довело до тога до чега је довело“, рекао је Зарубин.

На крају је само неколико новинара успело да присуствује почетку састанка Путина и Бајдена у уском формату.

На улазу је зато дошло до метежа који је трајао више од четврт сата, рекао је Зарубин.

„Изађите! Напустите просторију кад вам кажем“, обезбеђење је гурало представнике медија из просторије где су се састали председници САД и Русије.

14:11 16.06.2021

У вили Ла Гранж у току је састанак иза затворених врата којем присуствују председници две земље - Владимир Путин и Џозеф Бајден, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Председници су се руковали још једном пред почетак самог састанка.

14:06 16.06.2021

Уочи самита руски председник дао је ексклузиван интервју за америчку ТВ „Си-Би-Ес“ у којем је говорио о бројним темама.

14:03 16.06.2021

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да су авион са руским председником Владимиром Путином изнад Женеве пратили ловачки авиони Ратног ваздухопловства Швајцарске.

13:56 16.06.2021

Председници Русије и Америке, Владимир Путин и Џозеф Бајден, успели су на почетку састанка и да се накратко нашале.

У тренутку када су новинари и сниматељи били замољени да изађу из просторије у којој се одржава састанак, Путин је уз осмех нешто рекао Бајдену након чега су се обојица насмејала.

Председници САД и Русије Џо Бајден и Владимир Путин - Sputnik Србија
13:42 16.06.2021

Амерички председник Џозеф Бајден је рекао је Путину да је састанак очи у очи користан.

Рекао је и да рачуна да ће са Путином разговарати о питањима из сфера потенцијалне сарадње, али и несугласицама.

Према његовима речима, америчка страна покушава да разјасни односе са Русијом, где постоје питања од обостраног интереса.

13:38 16.06.2021

Руски председник Владимир Путин изјавио је пред почетак самита да у односима две земље има много питања.

„У руско-америчким односима накупило се много питања. Надам се да ће наш састанак бити продуктиван“, рекао је Путин.

Путин је захвалио Бајдену на иницијативи да се састану.

13:33 16.06.2021

У вили Ла Гранж је почео самит Путина и Бајдена у ужем саставу из затворених врата.

Пред почетак разговора, председник САД није одговорио новинарима на питање да ли је спреман на ресетовање односа са Москвом.

13:26 16.06.2021

Путин и Бајден су се руковали. Председник Америке први је пружио руку свом руском колеги током заједничког фотографисања.

Уочи почетка самита САД-Русија, председник Швајцарске пожелео је Путину и Бајдену успешан дијалог.

Владимир Путин и Џо Бајден у Женеви - Sputnik Србија
13:25 16.06.2021

Председници Русије, САД и Швајцарске заједно су се фотографисали испред улаза у вилу ла Гранж уочи почетка руско-америчког самита у Женеви.

 

13:23 16.06.2021
Сусрет председника Русије Владимира Путина са председником Швајцарске Ги Пармеленом у Женеви  - Sputnik Србија
13:14 16.06.2021

Амерички председник Џозеф Бајден стигао је у вилу Ла Гранж, 12 минута после руског председника.

 

13:03 16.06.2021

Руски председник стигао је у вилу Ла Гранж у којој ће се одржати његов самит са Бајденом.

Путина је испред виле дочекао председник Швајцарске Ги Пармелен.

12:53 16.06.2021

Телевизија „Си-Ен-Ен“ саопштава да ће у проширеном саставу самита Русија-САД у Женеви, поред председника Џозефа Баједан, учествовати и амерички државни секретар Ентони Блинкен, заменица државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд, амбасадор САД у Русији Џон Саливан, директор Савета националне безбедности за питања Русије Ерик Грин и помоћник председника за националну безбедност Џејк Саливан.
Како телевизија наводи, председник Бајден се интензивно припремао за самит неколико недеља.

12:46 16.06.2021
12:40 16.06.2021
12:34 16.06.2021

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је састанак председника Русије Владимира Путина са америчким лидером Џозефом Бајденом важан у светлу политике Алијансе.

„Сматрам да је важно што ће се два председника састати. Такође је веома важна чињеница, коју су поздравили наши савезници, то што је председник Бајден уочи састанка са председником Путином разговарао и консултовао се са свим лидерима НАТО-а, јер је Алијанса платформа за координацију у безбедносним питањима. И, наравно, односи са Русијом су изузетно важни“, рекао је генерални секретар НАТО-а за телевизију „Си-Ен-Ен“, пренела је агенција РИА „Новости“.

12:32 16.06.2021

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да руска делегација долази у Женеву пуна радног елана, а не да ратује.

„Уобичајено расположени. Зашто борбено? Па не идемо да ратујемо“, рекао је Песков, додајући да влада радна атмосфера.

Како је додао, након самита Русија-САД лидери те две земље могу усвојити заједничке документе који се не потписују, све ће зависити од њихове одлуке.

„Не оне који се потписују, али усвајање не искључујемо. Сајбер безбедност – не. Саопштићемо, то ће зависити од преговора и одлуке председника“, рекао је Песков, одговарајући на питање какви документи могу бити усвојени након састанка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала