Мобилисане све службе света — резултат ће се тек видети /видео/

© AP Photo / Patrick SemanskyВозила у Швајцарској током састанка Путин-Бајден
Возила у Швајцарској током састанка Путин-Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Женеву, специфичну шпијунску офшор зону, ових дана су додатно преплавили обавештајци из целог света. Сусрет председника две најмоћније земље света прави је празник за специјалне службе и шпијуне, пише ових дана швајцарски „Ноје цирхер цајтунг“, наводећи да су оне, док се у Женеви припремао сусрет Путина и Бајдена, доживеле „свој звездани час”.
Није ни чудо, Женева је, као и Беч, због географског положаја и неутралног статуса центар шпијунског деловања за цео свет.
Историчар Адријан Хени, чија је специјалност шпијунажа, тврди да се то „не односи само на земље-учеснице, него још више на оне земље које не седе за преговарачким столом. Пре свега зато што су све свесне да оно што се јавно каже није ни део, а поготову не најважнији део оног што се говорило иза затворених врата“. А за цео свет је веома важно како ће се развијати америчко-руски односи.

Офшор зона — стални изазов за Швајцарску

Швајцарска се претворила у раскрсницу и позорницу за деловање специјалних служби из целог света, а пошто власти на то жмуре, и прави шпијунски офшор!
Министарство иностраних послова Швајцарске објавило је мање од годину дана пре сусрета Путин–Бајден да је шпијунажа „стални изазов“ за Швајцарску. „Женева остаје важан центар и због присуства бројних међународних организација и великог броја дипломатских мисија.“ О опасности од шпијунаже говори се и у извештају специјалних служби, објављеном пре само неколико дана.
Логистичку подршку пружају им, сматра аутор текста — амбасаде: „Стручњаци су убеђени да су њихове зграде, које често имају и велику територију, начичкане свом могућом опремом која се користи за шпијунажу, укључујући и сателитске антене скривене испод крова. Пикантни детаљ — непосредно поред парка виле Ла Гранж у којој су се срели Бајден и Путин, налази се амбасада Северне Кореје.“
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Путин о Бајдену: Слика коју стварају медији нема везе са реалношћу - њему ништа не промиче
А у време ратова, врвила је од шпијуна. Као и сада. Судећи по извештајима федералног савета из 2017. године, „у Швајцарској се шпијунажа прилично модернизовала — све се више користе информационо-комуникационе технологије. Штавише, многи официри обавештајних служби раде користећи као покриће дипломатски статус. Чак четвртина дипломатског персонала су обавештајци“.

Новац леже право у швајцарске банке

Она је згодна и за сусрете шпијуна који раде за треће земље, јер ту размењују своју „робу“ и новац одмах стављају на рачун у банци. То је један од разлога што се донедавно, иако су све то швајцарске власти знале и пратиле, нису мешале.
Изгледа да су се времена мало променила. Две хиљадите године је у Швајцарској осуђен агент Мосада, који се на територији ове земље бавио политичком шпијунажом. На тај начин су, верује се, швајцарске власти спречиле терористички акт Израела против представништва Хезболаха на територији Швајцарске.
Агент је ослобођен тек кад је Израел платио кауцију од милион и по франака.
И тако опет дођемо до банака!
Сусрет двојице председника био је велик изазов управо за службе њихових земаља — за једне да спрече да „исцури“ било шта што не би требало објавити јавно, за друге — да се дочепају управо тих „пикантерија“. Како су радили, брзо ћемо имати прилику да видимо.

Путин и Бајден мобилисали службе из целог света

„На терену“ су током сусрета два лидера биле све службе света — оне су покушале унапред да сазнају ставове друге стране. Ту је све веома важно — почев од тога о чему су спремни да преговарају, а о чему нису, као и наизглед неважне ствари од којих зависи, на пример, где уложити новац. Аутор текста тврди да су на самиту Г-20 у Лондону Британци шпијунирали све учеснике — занимало их је с ким они разговарају телефоном.
Нема сумње да се и у овој прилици користило све што може да се макар мало подигне вео тајне са разговора — од најсавременијих средстава, до класичних бубица какве смо могли да видимо у филмовима о Џејмсу Бонду. Снимање телефонских разговора, праћење електронске поште, прислушкивање међусобних разговора на свим местима, подразумева се.
Зато се важни преговори обично организују у такозваној „глувој соби“, која се не може прислушкивати. Она може да се направи било где, чак и у обичној хотелској соби. Веза са спољашњим светом се може одржавати само шифровано. Наравно и да су агенти контраобавештајних служби распоређени око зграде у којој се воде преговори, како би на време приметили сумњива лица.

Трагови воде у далеку прошлост

За оне који такву контролу сматрају претераном, аутор наводи пример конференције о атомском програму Ирана која је одржана такође у Женеви 2015. Поред Ирана, за столом су седеле земље које имају право вета у УН и Немачка. Испоставило се да је нека специјална служба (сматра се, мада није доказано, да је била израелска) шпијунирала разговоре преко специјалног компјутерског програма.
Трагови шпијунског деловања током Другог светског рата могу се видети и данас — У Берну је сачуван и стан у коме је 1942. живео чувени Ален Далес, касније оснивач ЦИА, који је ту организовао главни европски обавештајни центар,
Из Швајцарске је против немачке деловала једна од резидентура совјетске обавештајне службе под називом Црвена капела.
И после рата се ситуација није изменила, земља припада Шенгенској зони и зато се у њу из Европе улази без нарочите контроле. Велики број туриста и бизнис путника омогућава шпијунима да остану непримећени. При томе, ако је веровати Сноудену, амерички шпијуни имају посебан статус — мада су швајцарске обавештајне службе одличне, не обраћају пажњу на Американце. Чак и кад нарушавају швајцарске законе, имају одређени ниво комфора јер знају да им се ништа неће догодити, тврди Сноуден.
Владимир Путин на конференцији за штампу у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Путин: Организујући војне вежбе ми не довлачимо технику и наоружање до граница САД
Уз то, у Швајцарској је одлично развијена и транспортна и телекомуникациона структура, а људи нису радознали — навикли су да не питају ништа оне који доносе новац у њихове банке.

И Швајцарска постаје мета

Женева је незванично престоница међународне шпијунаже у Швајцарској, у њој су бројне међународне организације, стране амбасаде, бројне невладине организације. Цирих је интересантан шпијунима као финансијска престоница земље, Берн — као центар међународне трговине. У њему се налази 89 страних амбасада и конзулата, међу којима су и полупризнате Палестина и Курдистан.
Швајцарска је мета међународне шпијунаже и због њене високо развијене индустрије. Један је од лидера иновационе индустрије; у њој се налази чувени ЦЕРН; најпознатији у свету радиолошко-хемијско-биолошка лабораторија и много тога још. Познато је да је такозвана „исламска бомба“ за Пакистан створена уз помоћ швајцарских инжењера. Швајцарска контактира са више од 100 специјалних служби у свету.
Зато се закони прилагођавају тако да се може колико-толико спречити деловање са њихове територије, а њихова контраобавештајна служба постаје једна од најбољих у свету.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала