Три пута пред Црном Гором - више ништа неће бити исто

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите нас
После најаве бојкота Демократског фронта као најјаче политичке снаге у владајућој коалицији у Црној Гори криза владе и парламента може имати три исхода - или пад владе и превремене парламентране изборе, или њену реконструкцију, или даљу агонију сада већ мањинске владе чији би опстанак зависо од гласова ДПС-а Мила Ђукановића.
Након вишемесечни турбулентих ситуација у Црној Гори и коначног изгласавања неповерења министру правде и људских и мањинских права Владимиру Лепосавићу и то уз помоћ гласова ДПС-а Мила Ђукановића, Демократски фронт са највећим бројем посланика у владајућој већини, одлучио је да бојкотује рад парламента. Траже ресетовање односа и нови договор са коалиционим партнерима и избор нове владе.
Да ли је то кап која је неповратно прелила чашу, после многобројних неспоразума у владајућој коалици који је прате малтене од самог формирања експертске владе Здравка Кривокапића која није одразила на изборима изражену вољу већине грађана, али се по резултатима, према мишљењу тамошњих аналитичара није ни прославила.
© Фото : Демократски фронт Лидери Демократског фронта
Лидери Демократског фронта  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Лидери Демократског фронта
Одлука Демократског фронта да бојкотује рад парламента дошла је након што је министар правде смењен уз помоћ гласова ДПС-а.

Нови парламентрани избори најбоље решење

Шта је могуће у ситуацији када је влада у парламенту остала без већинске подршке. Да би опстала морала би, као у случају гласања о поверењу Лепосавићу, да се ослања на гласове Ђукановићевог ДПС-а, иако је у дану формирања владе постигнут чврст договор да нико од коалиционих партнера неће сарађивати са ДПС-ом.
Од свих могућих опција за излазак Црне Горе из кризе владе и парламентарне кризе, по оцени Владимира Павићевића, политикога из Подгорице, најбоље решење је организовање превремених парламентарних избора на којима би грађани саопштили своје виђење свега што се дешава и ко заслужује њихов глас.
Павићевић за Спутњик каже да је реч о сасвим новим околностима, јер је премијер Кривокапић ушао и једну врсту новог политичког савезништва и то са ДПС-ом Мила Ђукановића, што нико од грађана који су на прошлогодишњим изборима гласали  за листу чији је носилац био Кривокапић није могао да очекује.
Он зато сматра да је најбољи начин за решење кризе организовање превремених избора и да се онда види која опција има колико гласова и ко има легитимитет да формира нову владу.
Уверен је, каже, да би након тих избора реформе у Црној Гори добиле замаха, да би ДПС био још слабији, а да би оне снаге које су биле спремне за реформу и након избора 30. августа прошле године сада добиле још већу подршку.
На питање, шта су могуће опције у функционисању владе и парламента ако до избора не дође, или док до њих не дође, он каже да је теоретски могућа реконструкција владе, у шта он ипак не верује.

Реконструкција владе више није тема

По његовој оцени, готово од момента формирања те експертске владе Здравка Кривокапића, Црна Гора битише у једној врсти мрцварења. Он сматра да је велики број грешака у раду те владе која је показала неспособност њених чланова, нереформско усмерење те владе, као и дезоријентисаност њеног председника.
© Фото : Youtube/Skupština Crne GoreЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Здравко Кривокапић
Иако је у дану формирања Кривокапићеве експертске владе постигнут чврст договор да нико од коалиционих партнера неће сарађивати са ДПС-ом, премијер није одустао од предлога за чији пролаз су му у скупштини били потребни гласови Ђукановићеве партије.
„Мислим да би све што би значило да нема превремених избора било опстанак у једном таворењу, мрцварењу, од чега грађани Црне Горе не могу да имају ништа добро. У овом новом светлу чак и разговор о реконструкцији владе више не треба да буде тема, јер Здравко Кривокапић није формат политичара, нити личности способне да води прву постђукановићевску владу“, истиче Павићевић.  
То се каже показало за 200 дана трајања владе, па зато мисли да давање нове шансе Кривокапићу да и даље буде премијер значи изигравање поверења грађана.

Заједнички интерес ДПС-а и Кривокапића

„Ми видимо да је ДПС Мила Ђукановића јуче бирао између тога да сачува Кривокапићеву владу или да сачува министра у тој влади. Изабрали су да сачувају владу што значи да је интерес ДПС да та влада потраје и интерес ДПС-а је да се не иде на изборе. Они знају да би избори за њих у овом моменту били потпуни крах“, каже Павићевић.
На питање, да ли очекује даљу подршку ДПС-а сада већ мањинској влади Кривокапића, од чега зависи њен опстанак, он каже да председник црногорске владе зна да му је то први и последњи мандат на тој функцији и да је заинтересован да тај мандат што је могуће дуже траје.
Он се толико везао за ту фотељу да делује као да без ње никако не би могао и има једну врсту пројекције да та влада треба да потраје, како често и каже до краја мандата, напомиње наш саговорник.
Најбољи начин за излазак из парламентарне и кризе владе је расписивање ванредних парламентарних избора.
Упркос томе, Павићевић истиче да му је просто незамисливо да је могуће да та влада опстане, па чак и ако настави да добија подршку ДПС-а Мила Ђукановића.
„Ако рационално посматрамо ствари и хоћемо да будемо конструктивни, из угла грађанина Црне Горе свих вера и нација, свих определења, најбоље је, ипак, да се иде на изборе и да ти избори реше ову кризу“, закључује Павићевић.

Потребан притисак изневерених грађана

Колико год да сваки наредни дан опстанка Кривокапића на месту председника владе може само да продуби кризу у којој се налази Црна Гора, његово померање са премијерског места, по Павићевићевом виђењу, тражи политичку акцију и деловање више различитих актера. Ситуација је, међутим, толико компликована да уопште не може да се предвиди ко ће ту шта да уради, додаје саговорник Спутњика.
Зато, по његовом мишљењу, Кривокапић треба да се нађе пред притиском јавности и грађана које је он изневерио како би се дошло до тог момента када ће бити организовани превремени избори.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала