Патентиран лек против штуцања, научници откривају и друге начине како може да се заустави

CC0 / Pixabay/Robin Higgins / Штуцање
Штуцање - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите нас
Научници тврде да су пронашли ефикасан лек против штуцања – испијање воде кроз сламчицу у облику ћириличног слова Г излечило је 92 одсто напада штуцања, показује нова научна студија.
Задржавање даха и плашење, само су неки од народских „лекова“ за прекидање штуцања. Међутим, научници су сада нашли начин да се штуцање прекине и то, како тврде, на веома ефикасан начин.
Када се код неког појави штуцање, односно сингултус, како је познато у медицини, дијафрагма се изненада контрахује, а та контракција се понавља. Уплив ваздуха у плућа узрокује затварање поклопца епиглотиса, стварајући карактеристичан звук. Научници кажу да штуцање престаје само од себе, али може постати и хронично стање које захтева лечење.
​Тим научника тврди да је, захваљујући научној студији, дошао до ефикасног лека, који су патентирали под називом ФИССТ (Forced inspiratory suction and swallow tool). Ради се о пластичној направи налик сламчици, у облику ћириличног слова Г. Направа са једне стране има део који иде у уста, а са друге подешавајући поклопац са потисним вентилом. Кад некога погоди штуцавица, довољно је да стави направу у чашу воде и почне да је пије, преноси „Гардијан“.
Научници објашњавају да се усисавањем воде за које је потребно уложити додатни напор, преко френичног нерва изазове контракција дијафрагме, док се гутљајима активира живац луталац (вагус нерв, пнеумогастрични нерв). Будући да су та два нерва одговорна за изазивање штуцања, идеја научника је да се они „запосле“ како не би доводили до штуцавице.
„Делује одмах и његови ефекти могу да трају више сати“, рекао је др Али Сеифи, професор на Тексашком медицинском универзитету у Сан Антонију и један од аутора научне студије која је објављена у часопису „Џама нетворк опен“.
Салата - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Седам намирница које продужавају живот
У тој студији, која је спроведена на 249 испитаника, уређај је зауставио штуцање у 92 одсто случајева. Међутим, студија и даље чека на проверу, пошто није укључивала контролну групу, а заснована је на резултатима које су пријављивали сами испитаници.
Др Рис Томас, неуролог са Њукасл универзитета, који није учествовао у студији, каже да постоји научна основа да ова направа заиста буде успешна. Ипак, додаје да постоје и други начини који су ефикасни, као што су испијање воде кроз обичну сламчицу док држите оба уха зачепљена рукама.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала