Америка не блокира помоћ Украјини: Припремили смо нова средства у случају напада Русије

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Вести о томе да Америка обуставља помоћ Украјини у сфери безбедности су бесмислице, наводи се у писаном саопштењу портпаролке Беле куће Џен Псаки, и наглашава да су САД припремиле помоћ за Украјину у случају погоршања ситуације на граници са Русијом.
„Идеја да смо наводно обуставили помоћ Украјини у области безбедности је глупост. Само прошле седмице, уочи самита САД-Русија, пружили смо пакет помоћи у сфери безбедности од 150 милиона долара, укључујући наоружање“, наводи се у саопштењу Псаки.
Према њеним речима, тренутно је Украјини на располагању целокупна сума коју је Конгрес издвојио у оквиру иницијативе за пружање помоћи тој земљи у сфери безбедности.
„Такође смо припремили средства у случају даљих упада Русије у Украјину“, истакла је портпаролка Беле куће, али није прецизирала о каквој суми се ради.
Она је подсетила на изјаву Бајдена на самиту са Путином.
„Председник Бајден је рекао председнику Путину директно да ћемо чврсто подржавати суверенитет и територијални интегритет Украјине“, нагласила је Псаки.
Москва је више пута саопштавала да не учествује у сукобу у Украјини и да је заинтересована за то да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Раније је лист „Политико“ писао да је Бела кућа привремено замрзнула пакет војне помоћи Украјини у вредности од 100 милиона долара. 
Први састанак Путина и Бајдена на месту председника одржан је 16. јуна у Женеви. Самит је трајао 4,5 сата, укључујући паузу. Након разговора, руски лидер је изјавио да се договорио са америчким председником да се започну консултације о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу. Како је истакао, обе земље схватају да носе посебну одговорност за стратешку стабилност у свету.
Прочитајте још:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала