Патроле и инциденти у Јадру због истраживања литијума: Огласио се Рио Тинто /видео/

© Фото : Facebook/Podrinjski antikorupcijski tim/PrintscreenМештани Јадра блокирали пут представницима компаније Рио Тинто
Мештани Јадра блокирали пут представницима компаније Рио Тинто - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Компанија Рио Тинто саопштила је вечерас да се последња у низу лажних оптужби које се тичу њеног пословања односи на приватно обезбеђење које „патролира" јавним путевима у долини Јадра. Саопштење је уследило после инцидената између радника који раде за ту компанију и мештана који се противе истраживању и отварању рудника литијума у овом крају.
„Обезбеђење које се помиње је ангажовано да спроводи активности у потпуности у складу са Законом о приватном обезбеђењу који предвиђа како начин обезбеђења приватне имовине тако и кретање у одређено време између више међусобно раздвојених места/објеката (патролирање)“, наводи се у саопштењу компаније, преноси Танјуг.
Како се додаје, кретање ограниченим (малим) брзинама је захтев компаније Рио Тинто како се не би узнемиравали мештани и како би се очували ионако већ дотрајали или неасфалтирани сеоски путеви.
Компанија подсећа да већ 20 година послује у Србији, поштујући све њене прописе.
„Против Рио Тинта и пројекта Јадар месецима се води беспоштедна кампања заснована на константном понављању дезинформација и најгорих сценарија који нису утемељени на чињеницама, већ су производ произвољне интерпретације њихових аутора. Резултат те кампање је и јучерашњи напад на запослене Рио Тинта и партнерских компанија који раде на пројекту Јадар“, навели су из компаније.
​Они указују да компанија Рио Тинто врши добровољни откуп земљишта и објеката.
„Добровољно подразумева да мештани који желе да продају имовину сами затраже процену, па тек након тога добијају понуду. До почетка јуна ове године прихваћено је 60 понуда за откуп кућа у долини Јадра. Након примопредаје тих објеката компанија обезбеђује објекте у свом власништву, на шта има законско и свако друго право“, наводи се у саопштењу.
​Наводе да у јучерашњим „нападима“ ниједан мештанин долине Јадра који се противи пројекту није био повређен, нити је било коме од мештана била потребна медицинска помоћ.
„За разлику од тога, запослени који раде на пројекту Јадар били су прегледани због нанетих повреда у Ургентном центру у Лозници, где им је указана помоћ“, наводи компанија.
Протест Лозничана против рудника покретања рудника литијума - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2020
Лозничани не дају плодну земљу странцима за рудник /видео/
Удружења грађана подрињски анти-корупцијски Тим (ПАКТ), „Не дамо Јадар“ и Коалиција организација против корупције у животној средини затражили су од компаније Рио Тинто да хитно повуче обезбеђење које патролира сеоским путевима у долини Јадра, како би се спречило даље ширење сукоба.
Ове организације су, након јучерашњих инцидената, у којима је један запослени у партнерској фирми Рио Тинта физички нападнут, оцениле да су патроле обезбеђења које је ангажовала рударска компанија „противзаконите“.
Мештани и организације су апеловали на компанију да „престане са застрашивањем народа, претњама, уценама“, а на председника Србије Александра Вучића и потпредседницу Владе Зорану Михајловић да се што пре огласе и „објасне народу на основу којих обећања Рио Тинто на терену фактички уводи подизвођаче у посао, иако јавност још није видела нити једну Студију процене утицаја на животну средину“.
Према наводима удружења грађана, обезбеђење које је компанија Рио Тинто ангажовала се кроз долину Јадра вози џиповима током целог дана „упадљиво малим брзинама од десет до 15 километара на час, што додатно улива зебњу и страх мештанима“.
„Управо јуче, ситуација је кулминирала када су два припадника обезбеђења прво сматрала да мештанин који им је колима на сеоском путу дошао у сусрет треба да се помери, а пошто је овај то одбио, покушали и физички да се обрачунају са њим. Удружења ће и даље све проблематичне ситуације пријављивати надлежним органима Србије, али уколико не буде разума и адекватне реакције, грађани ће бити приморани да сами организују заштиту своје имовине и својих живота“, додаје се у саопштењу.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала