https://sputnikportal.rs/20210621/najveci-neprijatelj-soljici-kafe-1125710639.html
Највећи непријатељ шољици кафе
Највећи непријатељ шољици кафе
Sputnik Србија
Комбиновање кафе са слаткишима веома штети здрављу, рекао је за Спутњик Павел Исанбајев, специјалиста дијететике на руској клиници „Борментал“. 21.06.2021, Sputnik Србија
2021-06-21T21:49+0200
2021-06-21T21:49+0200
2021-08-26T03:14+0200
вести
наука
кафа
слаткиши
здрава храна
исхрана
пиће
руски доктори
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111590/79/1115907941_0:0:2500:1407_1920x0_80_0_0_4418e708839821caf2b485fe92815d07.jpg
Како стручњак наводи, кафа се обично узима уз слаткише или са шећером. Међутим, слаткиши и кафа су најгори сапутници. Кафа привремено подиже ниво глукозе у крви. У нормалним условима, тело користи глукозу, а особа тада осећа налет енергије и снаге. Нешто касније, ефекат кофеина се поништава и враћате се у нормалу.Код неких људи ово стање може бити слабије изражено, код других јаче. Све зависи од организма, додао је он.Такође, најбоље време за шољу кафе је између оброка, јер окрепљујући напитак спречава апсорпцију корисних супстанци које улазе у тело храном.Поред тога, стручњак је истакао да метаболизам сваког од нас након испијања кафе различито реагује, па лично посматрање сопственог стања мора бити пресудно.Прочитајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111590/79/1115907941_337:0:2237:1425_1920x0_80_0_0_8cd3f5be51332bb04db837cd54a2cb32.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
вести, наука, кафа, слаткиши, здрава храна, исхрана, пиће, руски доктори, стил живота, друштво
вести, наука, кафа, слаткиши, здрава храна, исхрана, пиће, руски доктори, стил живота, друштво
Највећи непријатељ шољици кафе
21:49 21.06.2021 (Освежено: 03:14 26.08.2021) Комбиновање кафе са слаткишима веома штети здрављу, рекао је за Спутњик Павел Исанбајев, специјалиста дијететике на руској клиници „Борментал“.
Како стручњак наводи, кафа се обично узима уз слаткише или са шећером. Међутим, слаткиши и кафа су најгори сапутници. Кафа привремено подиже ниво глукозе у крви. У нормалним условима, тело користи глукозу, а особа тада осећа налет енергије и снаге. Нешто касније, ефекат кофеина се поништава и враћате се у нормалу.
„Ако се ради о кафи са нечим слатким, ниво глукозе прекомерно расте, а затим нагло пада. Може доћи до хипогликемије. То се манифестује симптомима као што су слабост, вртоглавица, хладан зној, поспаност“, рекао је дијететичар за Спутњик мундо.
Код неких људи ово стање може бити слабије изражено, код других јаче. Све зависи од организма, додао је он.
Такође, најбоље време за шољу кафе је између оброка, јер окрепљујући напитак спречава апсорпцију корисних супстанци које улазе у тело храном.
„Кафа садржи антинутријенте, односно супстанце које спречавају апсорпцију хранљивих састојака и витамина из хране. Због тога је овај напитак боље конзумирати између оброка“, рекао је Исанбајев.
Поред тога, стручњак је истакао да метаболизам сваког од нас након испијања кафе различито реагује, па лично посматрање сопственог стања мора бити пресудно.