Хероји са Кошара позвани на војну вежбу на Пештеру

© Sputnik / Лола ЂорђевићБеретке и чизме
Беретке и чизме - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је да морамо да укажемо поштовање и част онима који су се за нас борили на Косову и Метохији и уједно позвао поједине да размисле о будућим генерацијама и да ли су нашој деци потребни сукоби. Он је додао да је позвао преживеле који су се борили на Кошарама на велику војну вежбу на Пештер.
То је рекао на Петој седници Скупштине Србије где извештава грађане и посланике о ситуацији у вези преговора Београда и Приштине, а након разговора у Бриселу. 
Окршај Вучића и Камберија /видео/
Међутим, прво је од безбедносних служби добио одговор да не могу да их позову са образложењем да многи од њих имају досијеа.
"Позвао сам представнике службе безбедности на разговор, дошли су сви и рекао сам да је све тачно што су навели, али сам их питао да ли су они или њихови синови били на Кошарама, да ли сам ја био на Кошарама. Нисмо, а њих смо могли тада да шаљемо, нисмо им читали досијеа, нисмо их питали да ли су направили неки прекршај", казао је Вучић.
Додаје да када је требало да бране земљу послати су тамо јер други нису имали довољно храбрости да тамо буду уместо њих.
"Мислили смо да смо много паметни да останемо овде у Београду, а они су топовско месо и за Албанце, и за НАТО и када сам то питао рекли су да нису тако размишљали", наводи председник.
Каже да је рекао да свих 186 преживелих са Кошара дођу у недељу и да им буде дозвољено да буду у којој год хоће униформи, у којој год униформи да су били на Кошарама.
"Сви ће да буду на Пештеру у мојој близини, а ви говорите да сам ја прегазио протоколе и урадио све супротно од онога што су ми безбедносне службе рекле, јер хоћу да ти људи који су се борили храбрије од других, многи од њих су били и рањавани, 108 њих је изгубило живот, хоћу да њима укажемо част, поштовање, да се више никада не стидимо наших бораца и да се њима поносимо", нагласио је Вучић.
Ипак, поручује свима да буду поштени према будућим геерацијама.
Како каже, и ми као и Албанци треба да покушамо да будемо прагматични и практични.
"Не због нас, већ због наше деце", поручио је Вучић.
Истиче да његови синови неће бити кукавице и да се никада неће склонити ако их држава позове на одбрану, али да он то, иако би ћутао и реч не би рекао, не би волео као отац. 
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Вучић о косовском решењу: Не видим шта је компромис, а нисам за замрзнути конфликт /видео/
"Ћутао бих, реч не бих рекао, али не бих волео да ми Данила или Вукана неко враћа у ковчегу и исто тако не бих волео да туђу децу на тај начин враћају", казао је.
Онима који се, како каже, "бусају у прса у београдским кафићима", поручио је да размисле да ли хоће своју децу да шаљу у рат.
"Ко год да позове моје синове они ће да иду, било када, а да ли бих волео да се то деси, не бих. Волео бих да уживају у економском напретку, да поштено раде, зарађују за свој хлеб", закључио је Вучић, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала