Поруке Приштини из српског парламента: Не одустајемо од дијалога, али ни од примене договореног

© Sputnik / Лола ЂорђевићНатпис "Нема предаје"
Натпис Нема предаје - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Председник Србије је у обраћању Скупштини Србије послао три кључне поруке о косовском питању, међу којима је, према мишљењу професора Стефана Сурлића са Факултета политичких наука, најјача да нема одустајања од дијалога, упркос компликованој ситуацији са Приштином и да је дијалог једина алтернатива у односу на замрзнути конфликт.
Друга јасна порука је, напомиње Сурлић, да Београд неће одустати од претходно потписаних договора са Приштином, постигнутих уз посредовање ЕУ.
„То се односи и на примену договора о формирању Заједнице српских општина, без обзира што Приштина тврди да не признаје ништа што су њени претходници потписали. Србија остаје на становишту да све што је договорено мора бити и примењено“, напомиње Сурлић.

Србија не одустаје од дијалога

Саговорник Спутњика каже да је трећа порука коју је председник Србије послао са скупштинске говорнице да Београд неће одустати од помоћи српском народу на Косову и Метохији.
„Дакле, да ће Србија и даље наставити са посебним субвенцијама српској заједници на КиМ, како би она опстала у овим врло компликованим политичким и друштвеним односима“, каже Сурлић.
Он додаје да је помало изненађен што је председник у свом обраћању навео да не види могућност компромиса, али да је свестан да он мора бити учињен, иако не види никакве његове контуре.
„То је врло интересантно, зато што ми не можемо знати шта се још може понудити Приштини и шта би било оно што би Србија захтевала од Приштине и сматрала неким својим црвеним линијама“, каже наш саговорник.
Окршај Вучића и Камберија /видео/
Сурлић претпоставља да је то ЗСО, али не искључује ни да је у питању нешто друго што би могло да доведе до договора.
„Раније се помињала идеја о разграничењу, јер се говорило да на Косову није све ни албанско ни српско и на том трагу се говорило о разграничењу, док сада то није споменуто. Одустајање од тога би евентуално могло да значи јачу ЗСО кроз аутономију за север Косова, јер је председник Србије својевремено коментаришући онај други ’нон пејпер‘ истакао да је врло интересантан и да за српску позицију има занимљиве тачке које укључују и веома широку аутономију за четири српске општине на северу“, примећује наш саговорник. 

Замрзнути конфликт, ако нема другог решења

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику каже да када је реч о замрзнутом конфликту, за који је председник Србије рекао да није добар за нас јер такав статус може у неком тренутку да буде промењен, у смислу да доведе до неких инцидента, да ћемо морати да га прихватимо као чињеницу ако се не дође до неког другог решења.
„Уколико нема договора, остаје нам тај замрзнути конфликт, нека врста статуса кво. Да ли то некоме одговара је мање важно, ако нема другог решења… То би значило садашње стање, где ће Приштина вероватно настојати да јача своју међународну позицију уз подршку својих партнера“, објашњава Ђукановић.
Он констатује да увек постоји опасност да неки замрзнути конфликт било где у свету, а не само на Косову и Метохији, може да буде одмрзнут на начин који може да довде до неких мањих или већих инцидента.
„Чим се конфликт одмрзне, то значи неку врсту активације сукоба, а које динамике и ког интензитета то је друга ствар, али чињеница је да сваки одмрзнути конфликт носи неки ризик по безбедност“, истиче Ђукановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала