Бугарска новинарка: Изјава српске премијерке о спору Софије и Скопља је дрска

CC0 / Pixabay / Застава Бугарске
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите нас
Новинарка бугарског листа „Труд“ Викторија Георгијева је, коментаришући изјаву српске премијерке Ане Брнабић на тему бугарске позиције према Скопљу, навела да је дрско да земља која је креирала антибугарску доктрину поред Вардара говори о европским вредностима.
„Премијерка Брнабић очигледно није упозната са Споразумом о добросуседству, пријатељству и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније, јер би он, као и Преспански споразум, могао постати добар пример за Србију у њеном спору са Косовом. Или можда није, јер га је током протеклих година, после његовог потписивања, Скопље неколико пута кршило“, написала је ауторка материјала.
Притом, српска политичарка је вероватно у току са историјом своје земље и стратегијом, према којој је Србија после распада Османске империје требало да постане одлучујући фактор за остале јужнословенске и балканске народе. Вероватно је чула и о томе да је српска буржоазија после заузимања Вардарске Македоније прогласила земље „Јужном Србијом“. У 20. веку се испоставило да је македонизам у ствари антибугарска концепција захваљујући српској и руској дипломатији, написала је Георгијева.
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Бугарски новинар: Сумњам да ће Софија бити у изолацији због вета датог Скопљу
Ауторка је обратила пажњу на изјаву премијерке Брнабић да спор између Софије и Скопља нема никакве везе са европском интеграцијом балканске земље и тренутна ситуација не одговара концепту европских вредности.
„Помало је чудно када о томе говори управо премијерка Србије, узимајући у обзир то што њена земља, као и Северна Македонија, има озбиљне проблеме са европским системом вредности. Довољно је само споменути судбину Бугара у западним крајевима, у којима Србија никада није прекидала политику ликвидације Бугара и пустошење рејона. Или тврдње о присуству српске мањине у Бугарској. Нису заборављени ни њихови покушаји мешања у унутрашње послове Црне Горе, Босне и Херцеговине и Северне Македоније“, наводи се у материјалу.
Раније је српска премијерка, не помињући директно Бугарску и Северну Македонију, критиковала позицију Софије. Према речима Брнабићеве, неке земље Европске уније стварају зависан положај за државе које претендују на чланство у ЕУ користећи измишљене проблеме у билатералним односима. Раније је она навела као добар пример решење спорних питања и закључивање Преспанског споразума између Грчке и Македоније и навела да се тако може решити проблем са Приштином.
Подсетимо, Бугарска је већ неколико пута одбила да подржи почетак преговора о придруживању Северне Македоније Европској унији. Из Софије је саопштено да Скопље не реализује билатерални споразум из 2017. године и да саботира састанке заједничке историјске комисије која ради на решавању несугласица по питању заједничке историје две земље. Такође, Бугарска захтева од Северне Македоније да престане са говором мржње против Бугара и да не промовише идеју постојања македонске мањине у Бугарској.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала