Отворена фабрика „Јумка“ у Рудној Глави код Мајданпека /видео/

Пратите нас
Нови погон компаније „Јумко“, у коме је запослено 80 жена са територије општине Мајданпек, отворен је данас у Рудној Глави у присуству председника Србије Александра Вучића.
Вучић је током обиласка круга фабрике приметио да у Рудној Глави сада живи свега нешто више од 2.000 становника, док је 1961. године било око 3.200 радника.
Председник је указао да су поред фабрика важни и путеви и истакао да се ради пут Кладово - Доњи Милановац.
Додао је да да ће тај крај имати сређене путеве као у Швајцарској.
Вучић примио вакцину у Рудној глави /видео, фото/
Он је директора „Путева Србије“ Зорана Дробњака питао када ће бити урађен пут Клокочевац - Поречки мост и други локални путеви.
„Више смо уложили у Рудну Главу, него у претходних 70 година“, рекао је Вучић обраћајући се житељима тог места код Мајданпека.
Вучић је приликом отварања фабрике у Рудној Глави разговарао са представницима „Зиђина“ и питао их када ће бити отворен рудник Чукару Пеки код Бора и поручио им да треба више да пораде на еколошкој заштити.
Напоменуо је да је „Зиђин“ ове године међу највећим извозницима Србије и замолио их да подигну плате радницима.
Представник кинеске компаније је рекао Вучићу да ће до краја године просечна плата у „Зиђину“ бити 98.000 динара, као и да ће у Мајданпеку запослити још 100 људи.
Отварању фабрике „Јумка“ у Рудној Глави присуствовали су министарка привреде Анђелка Атанасковић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, председник општине Мајданпек Драган Поповић и представници компаније „Зиђин копер Србија“.
Нова фабрика „Јумка“ у Рудној Глави, површине 1.000 квадратних метара, коштала је око милион евра, рекла је за Танјуг представница за односе с јавношћу компаније из Врања Гордана Савић.
РТБ Бор - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2020
Кинези улажу у српски бакар и злато 800 милиона долара
Погон је саграђен за месец и по дана и у њему ради 80 жена у једној смени. На конкурсу за радна места било је 200 пријављених кандидаткиња из шире околине Мајданпека.
Савићева је навела да је 29 новозапослених радница прошло обуку шивења у Врању, а потом ће оне уз помоћ технолога „Јумка“ обучити за тај посао преостале раднице.
Њихова обука је почела у понедељак 21. јуна када је погон почео с радом.
Производни програм погона у Рудној Глави, рекла је Савићева, исти је као и у осталим фабрикама произвођача из Врања, конфекција, радна одећа и униформе за војску и полицију.
Иницијативу за изградњу фабрике дао је председник Вучић када је почетком априла примио прву дозу вакцине против ковида 19.
Разлог је био жеља да се помогне развој општине Мајданпек и запошљавање жена из тог краја Србије.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала