Патријарх из Грачанице: Па да ли бисте ви дозволили да вам одсеку уши, изваде око, ишчупају срце

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2021
Пратите нас
Грачаница је наше око, наше уши, наше срце, то је оно за шта се кнез Лазар на Видовдан определио. Изабрао је веру у Христа, а не вечеру, поручио је патријарх српски Порфирије из тог манастира.
„И зато када нам кажу одрекните се Грачанице, одрекните се Косова и Метохоије, па господо да ли би сте ви дозволили да вам изваде око, да вам одсеку уши, да вам ишчупају срце. Знамо ми да не бисте пристали. То је битка за суштинску слободу", рекао је патријарх Порфирије у својој беседи након свете литургије у манастиру.
Он је навео да нас Видовдан учи да бирамо веру, а не вечеру.
„И Албанце можемо гледати као нашу браћу, и можемо живети заједно. Само да нас миру не уче они који сеју раздоре међу људима. Када ти је Бог на прво месту, све ти је на свом месту, ма како изгледало“, каже патријар Порфирије.
Он је рекао да сваки пут када дођемо „на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину“.
„О томе сведоче ова света Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово наш дом“, рекао је патријрх српски.
"Косово и Метохија су земља у којој смо се родили, родили за Христа и наравно стекли много тога, што други или не могу или не желе да разимеју. Грачаница и светиње које смо побројали јесу свјетска културна баштина, али браћо и сестре свјетско као такво не постоји ако Патријаршија, Богородица Љевишка, Косово и Метохија. Наше име и презиме јесу наша православна црква", рекао је данас патријарх Порфирије.
„Дакле јесу то бисери свјетске клутурне баштине али је прије тога баштина наших отаца, баштина Срба и православља. И то не треба никоме да смета. Свако има своју баштину, културу, свако се на неки начин Богу моли", поручио је он.
Он је поручио да различитости не треба да буду повод за сукобе и раздвјање, већ да су различитости управо дарови, а да сама реч дар значи да је то нешто што смо добили како бисмо га умножили и даровали себе другима.
Претходно је патријарх Порфирије служио литургију у манастиру Грачаница.
Окупио се велики број грађана а присутни су и званичници из Црне Горе. Поред патријарха порфирија је и митрополит црногорско – приморски Јоаникије.
За поподне је предвиђено да патријарх Порфирије стигне у Крушевац, који обележава 650 година од оснивања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала