Усавршавање надзора: „Mајкрософт“ уступа полицији технологију препознавања предмета

CC0 / Pixabay / Вештачка шака
Вештачка шака - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
„Mајкрософт“ је најавио да ће аустралијској полицији Новог Јужног Велса уступити своју технологију препознавања предмета како би убрзао анализу снимака за надзор.
Ранији програми државне полиције подразумевали су видео-надзор и друге облике доказа потребних у истрази – ускладиштене на локалним серверима, што је подразумевало да неко мора да прегледа тај материјал.
Нови систем укључује слање снимака у „облак“ - у овом случају на „Mајкрософтове“ сервере - како би се идентификовали објекти повезани са осумњиченима помоћу „Mајкрософтовог“ програма који користи вештачку интелигенцију (АИ) и машинско учење (МЛ).
Управљање паметним уређајима у вашем дому - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Који кућни уређаји могу да вас шпијунирају
Гордон Дансфорд, главни представник за информационе технологије полиције Новог Јужног Велса, рекао је да ће овај систем убрзати истрагу и ослободити полицијске службенике неких послова на терену.
„Коришћењем рачунарског вида претрагом могу да се препознају предмети, возила, локације, чак и ранац који неко има на леђима или кравата коју господин носи“, рекао је Дансфорд. „Знатно би се убрзала истрага и помогло полицији да добије резултат у трен ока.“
Према „Mајкрософту“, у једном конкретном случају полиција је прикупила 14.000 снимака са видео-надзора како би истражила убиство и напад и за пет сати анализирала оно што би обично захтевало недеље или месеце.
„Детективи су у року од неколико дана сложили временски редослед догађаја, кретања и интеракције безбедносно интересантне особе и посложили податке у припреми доказа за суђење“, наводи се из „Мајкрософта“ у саопштењу за медије.
Вест о продаји технологије у Аустралији долази након што је „Mајкрософт“, заједно са „Амазоном“ и ИБМ-ом претходно потврдио да неће продавати технологију препознавања предмета полицији у САД док не буде донесена савезна уредба која уређује њену употребу.

Аустралијска комисија за људска права препоручује забрану препознавања лица

Аустралијска комисија за људска права објавила је прошле недеље свој коначни извештај за 2021. о људским правима везано технологију, препоручујући влади да забрани препознавање лица и другу биометријску методу све док федералне и државне владе не уведу регулаторно законодавство.
Отисак прста - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2020
Ко сме да има личне податке: Шта кад вам у теретани траже отисак прста или ЈМБГ за попуст у бутику
„Аустралијски закон треба да обезбеди јачу, јаснију и прецизнију заштиту људских права у погледу развоја и употребе биометријских технологија, укључујући препознавање лица“, наводи се у извештају. „Док ове заштите не буду успостављене, Комисија препоручује  у подручјима са високим ризиком мораторијум на употребу биометријских технологија, укључујући препознавање лица.“
Извештај посебно наглашава да то ризикује право појединца на приватност.
„Ово утиче на приватност појединца и може да отвори лоше стране надзора. Поред тога, одређене биометријске технологије склоне су високом степену грешке, посебно за одређене расне и друге групе“, наводи се у извештају.
„Mајкрософт“ је навео да је решење дизајнирано са „етичким освртом“ и да не користи технологију препознавања лица у реалном времену.
„Решење користи систем за идентификацију предмета – не лица – а помаже у полицијским случајевима“, рекао је представник „Mајкрософта“ за „Епок тајмс“. „Ови видео-подаци нису живи подаци и снимају се у полицијском поступку са налогом.“
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала