Крај за роминг на Западном Балкану од сутра: Оператор ће моћи да га наплати у једном случају

CC0 / Pixabay/Laura Smith / Девојке са мобилним телефоном на плажи
Девојке са мобилним телефоном на плажи - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније биће укинут од сутра, потврдио је помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић.
„Ово је последња фаза реализације споразума који је закључен у Београду још у априлу 2019. године, и у тој последњој фази чија примена почиње 1. јула укидамо потпуно роминг на територији западног Балкана. То значи да ће цене по којима сте разговарали, слали СМС поруке и користили податке на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на територији Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије“, рекао је Добријевић.
Слушање музике на плажи - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Укидање роминга од 1. јула и прве непознанице: Колико можете да потрошите гигабајта, минута и порука
Помоћник министра је нагласио да су цене услуга мобилне телефоније изједначене за све наведене земље, али је замолио грађане да се пре пута код својих оператора информишу о детаљима због различитих пакета услуга које имају, како не би долазило до неспоразума и непријатности, пренео је Танјуг.
Добријевић је рекао како не постоје суштинска ограничења у погледу коришћења услуга мобилна телефониjе, али је додао да је, по угледу на земље ЕУ, уведена политика фер коришћења.
„Она се своди на то да корисник не треба претежно да борави у другој земљи и да тамо користи картицу оператора из своје матичне земље. Ако идете на море на 10 или 20 дана, не може доћи до ситуације са нефер коришћењем картице, јер се понашање корисника узоркује на четири месеца“, наглашава Добријевић.
Он је објаснио да, уколико у том периоду дође до претежног или искључивог коришћења картице српског оператора у некој од наведених околних земаља, тада ће га оператор опоменути.
„Корисник након тога може да коригује своје понашање. Тек уколико не поступи по упозорењу, оператор има право да наплати накнаду за роминг, али не очекујемо да ће се то догађати у пракси“, навео је Добријевић.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала