Путин: Одбрамбена способност Русије по неким параметрима надмашила Америку

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Одбрамбена способност Русије је по неким параметрима надмашила многе земље света, укључујући и Сједињене Америчке Државе, рекао је председник Русије Владимир Путин.
„Одбрамбена способност је достигла веома висок ниво и по многим параметрима, најважнијим, премашила је многе земље света. По неким параметрима, између осталог, и Сједињене Америчке Државе“, рекао је Путин.
Он је истакао да је период униполарног света прошао, и да се Русија развија без обзира на то какве јој се санкције уводе. Како каже, руска економија је успела да се прилагоди западним санкцијама.
„Какве год санкције примењивали против Русије, чиме год нас плашили, Русија се ипак развија, њен економски суверенитет се повећава, одбрамбена способност је достигла веома висок ниво“, констатовао је руски лидер.
Према његовим речима, партнери у САД схватају да се свет мења, али покушавају да одрже свој монопол.
„Свет се кардинално мења. А наши партнери у САД, са једне стране, схватају то – и зато је и одржан састанак у Женеви. Са друге стране, по сваку цену покушавају да задрже свој монополски положај и одатле и претње и даље деструктивно понашање – и са тим војним вежбама, провокацијама, санкцијама“, оценио је Путин.
Према његовим речима, Русија неће предузимати контра мере себи на штету, реагујући на америчко гажење „црвених линија“.
„Не планирамо и нећемо предузимати реципрочне кораке који нама самима штете. На пример, Американци до данас лете у свемир са нашим ракетним моторима, наши ракетни мотори се и даље нашироко користе како би амерички свемирски бродови летели у свемир. Деценијама смо их испоручивали, зашто бисмо престали, себи на штету? Ако они пређу неке границе, ми налазимо асиметричне одговоре који су довољно осетни за наше партнере“, рекао је Путин током „Директне линије“.
Говорећи о састанку са америчким председником Џозефом Бајденом у Женеви, Путин је рекао да се с њим састао јер од америчког председника много тога зависи.
Такође је истакао да САД граде односе са партнерима и савезницима с презиром, што се никоме не свиђа.
„Надам се САД немају такав однос само према нама, него и према партнерима, чак и савезницима. Мислите да је њима драго када с њима разговарају с презиром? То се никоме не свиђа“, рекао је руски лидер.
Путин је рекао да се нада да ће односи Русије и САД ући и нормалне оквире.
Руски председник Владимир Путин  18. пут одговара на питања грађана. Пратите догађај на Спутњику из минута у минут.
Погледајте и како је Путин одговорио на питање о свом наследнику на месту председника Русије:
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала