Ана Брнабић са руским министром: Велики потенцијал у пољопривреди

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар пољопривреде Русије Дмитриј Патрушев на састанку у Влади Србије
Министар пољопривреде Русије Дмитриј Патрушев на састанку у Влади Србије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром пољопривреде Русије Дмитријем Николајевичем Патрушевим да постоји велики потенцијал за даљи развој трговинских односа и партнерства у области пољопривреде, пре свега захваљујући добрим међудржавним односима, међусобној подршци и континуитету у политичком дијалогу.
Додатни подстицај, истакла је председница владе, представља и ступање на снагу Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом у јулу ове године, који ће, како је објаснила, омогућити и већи пласман српских производа, не само на руском тржишту, већ и шире, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима, пренео је Танјуг.
Захваљујући залагању српско-руске Радне групе за пољопривреду у оквиру Мешовитог комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, увећана је робна размена и одржан ниво сарадње и услед епидемиолошке кризе, оценила је премијерка.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак министра пољопривреде Русије Дмитрија Патрушева и председнице Владе Србије Ане Брнабић у Београду
Састанак министра пољопривреде Русије Дмитрија Патрушева и председнице Владе Србије Ане Брнабић у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Састанак министра пољопривреде Русије Дмитрија Патрушева и председнице Владе Србије Ане Брнабић у Београду
Патрушев је позитивно оценио сарадњу две државе у области пољопривреде и истакао да је одржавање пољопривредних сајмова, као што је недавно одржани Агроиндустријски форум Србија-Русија у Београду, прилика за размену искустава и повезивање српских и руских компанија и произвођача и повећање трговинске размене у области пољопривреде.
Он је навео да је руска страна заинтересована и за заједничке инвестиције у пољопривредне производе како би се олакшао извоз на тржишта са којима две државе имају потписане споразуме о слободној трговини.
Отварање пословне мисије руских компанија-извозника пољопривредних производа у Србију - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
„Србија најважнији партнер на Балкану“: Отворена пословна мисија руских компанија-извозника у Србију
На састанку, на којем су учествовали министар пољопривреде Бранислав Недимовић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, било је речи и о сарадњи у области дигитализације и примене нових технологија у области пољопривреде.
Истакнуто је да је Србија тржиште са великим потенцијалом за инвеститоре који желе да улажу у пољопривреду.
Премијерка Брнабић захвалила је на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије и дијалогу Београда и Приштине у проналажењу компромисног решења, као и континуираној подршци у међународним институцијама.
Изразила је уверење да ће захваљујући залагању и истрајности обе стране, сарадња Србије и Русије у будућем периоду напредовати брже, не само у области пољопривреде, већ и другим важним областима за обе државе.
У московским радњама може да се купи српска роба, а Спутњикова новинарка Оливера Икодиновић истраживала је може ли се у Москви напунити „српска корпа“
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала