Бугарска упутила протест Скопљу: Неприхватљиво звати Бугаре „татарским фашистима“

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Званична Софија протестовала је због изјаве лидера македонске Омладинске организације ВМРО ДПМНЕ Драгана Ђуровског на рачун Бугара коју је окарактерисало као језик мржње и позвало владу у Скопљу да се дистанцира од таквих увредљивих изјава. Ђуровски је, наиме, Бугаре назвао „татарским фашистима“.
У бугарском Министарству спољних послова су изразили жаљење због инцидента и навели да сличне изјаве отежавају поновно успостављање поверења између народа две државе.
„Министарство спољних послова Бугарске оштро осуђује изјаву Драгана Ђуровског из Омладинског савеза ВМРО ДПМНЕ у којој он користи увредљиве и неистините речи и увредљив језик у односу на Бугарску и њен народ, и на тај начин шири мржњу према нашој земљи“, изјавили су у Министарству спољних послова Бугарске.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Бугарски европосланик: Паничне реакције у Скопљу на изјаву португалске званичнице
У Министарству су навели да сличне провокације противрече основним европским принципима и нормама понашања у политици и представљају симбол наслеђених стереотипа из прошлости, који се косе са жељом Скопља да дели европске вредности и да се прикључи заједничкој европској породици.
„Бугарска је увек демонстрирала доследност, транспарентност и конструктивност у односима са својим суседима. Без обзира на све наше добросуседске односе, наша држава остаје предмет демонизације и језика мржње у сфери спољнополитичких дискусија у Северној Македонији, што је недопустиво у савременом демократском свету“, подвукли су у Министарству спољних послова Бугарске.
Подсетимо се, Бугарска је неколико пута оптуживала македонске политичаре да вређају Бугаре и износе лажне представе о пореклу бугарског народа. Софија тако тражи да се унесу измене у македонске уџбенике историје, у којима се Бугари називају потомцима Татара и Монгола.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала