https://sputnikportal.rs/20210702/odluceno-gde-se-u-srbiji-pece-najbolja-rakija-1125808004.html
Одлучено где се у Србији пече најбоља ракија
Одлучено где се у Србији пече најбоља ракија
Sputnik Србија
Најбоља српска препеченица од шљива у 2020. години потекла је из Вишевца у Шумадији, родног села вожда Карађорђа Петровића. 02.07.2021, Sputnik Србија
2021-07-02T07:33+0200
2021-07-02T07:33+0200
2021-08-26T03:14+0200
ракија
србија
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110486/08/1104860848_0:160:3077:1890_1920x0_80_0_0_3004328851ca6526d955571858c4e354.jpg
То је саопштио др Бранко Поповић, један од водећих српских стручњака за жестока пића, данас научни истраживач у чачанском Институту за воћарство, на крају оцењивачке смотре завршене синоћ у Чачку."Ово је била десета смотра наjбољих српских препеченица, које су стекле победничка звања на лањским локалним смотрама у Србији, Републици Српској и Косову и Метохији. И остајемо привржени нашој одлуци да од шљивовице направимо пиће које ће поштовати читав свет", казао је за агенцију РИНА др Поповић, оснивач смотре. Он је напоменуо да је у овогодишњој смотри, која обухвата победничке ракије из 2020. са српских простора, оцењивано укупно 34 узорка са седам такмичења.За победником су се поређали: Анђа Спасојевић из Ваљева (18,97), Светомир Милојевић из Сочанице (18,96), дестилерија „Завет” из Чумића (18,94), Славомир Тошић из Књажевца (18,89), Станимир Минић из Доње Трепче (18,84), др Милан Плазинић из Премеће (18,83), поново дестилерија „Завет” (18,81), још једном Слободан Сенић из Вишевца (18,79), и Јована Новаковић из Чачка (18,75).Победничка, Сенићева ракија из Вишевца печена је од црвене ранке и пожегаче, далеке 1997. године, јачине 43 степена.Председник оцењивачке комисије, неприкосновено научно име у овој области професор др Нинослав Никићевић, у својим оценама увек тврди да Европа има четири врхунска жестока пића: хенеси, реми мартел, виски малт и курвоазје, али да је изнад свих њих српска шљивова препеченица, пренео је Б92.
https://sputnikportal.rs/20210510/srpska-rakija-najbolja-na-svetu-od-tri-sorte-sljive-lezala-u-sedam-buradi-video-1125311797.html
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110486/08/1104860848_172:0:2903:2048_1920x0_80_0_0_c72f3088121a78419520070d42461482.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ракија, србија, друштво
Одлучено где се у Србији пече најбоља ракија
07:33 02.07.2021 (Освежено: 03:14 26.08.2021) Најбоља српска препеченица од шљива у 2020. години потекла је из Вишевца у Шумадији, родног села вожда Карађорђа Петровића.
То је саопштио др Бранко Поповић, један од водећих српских стручњака за жестока пића, данас научни истраживач у чачанском Институту за воћарство, на крају оцењивачке смотре завршене синоћ у Чачку.
"Ово је била десета смотра наjбољих српских препеченица, које су стекле победничка звања на лањским локалним смотрама у Србији, Републици Српској и Косову и Метохији. И остајемо привржени нашој одлуци да од шљивовице направимо пиће које ће поштовати читав свет", казао је за агенцију РИНА др Поповић, оснивач смотре.
Он је напоменуо да је у овогодишњој смотри, која обухвата победничке ракије из 2020. са српских простора, оцењивано укупно 34 узорка са седам такмичења.
Победнички је, дакле, узорак којег је послао Слободан Сенић из историјског села Вишевца код Раче, Карађорђевог завичаја, и добио је од комисије 19,09 бодова.
За победником су се поређали: Анђа Спасојевић из Ваљева (18,97), Светомир Милојевић из Сочанице (18,96), дестилерија „Завет” из Чумића (18,94), Славомир Тошић из Књажевца (18,89), Станимир Минић из Доње Трепче (18,84), др Милан Плазинић из Премеће (18,83), поново дестилерија „Завет” (18,81), још једном Слободан Сенић из Вишевца (18,79), и Јована Новаковић из Чачка (18,75).
Победничка, Сенићева ракија из Вишевца печена је од црвене ранке и пожегаче, далеке 1997. године, јачине 43 степена.
Председник оцењивачке комисије, неприкосновено научно име у овој области професор др Нинослав Никићевић, у својим оценама увек тврди да Европа има четири врхунска жестока пића: хенеси, реми мартел, виски малт и курвоазје, али да је изнад свих њих српска шљивова препеченица,
пренео је Б92.