Бугарски експерт упозорава: Скупо ће нас коштати учешће у антируском савезу

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Пратите нас
Учешће Бугарске у „Иницијативи три мора“ нашкодиће земљи јер је та платформа антируски оријентисана, сматра бугарски међународни политичар Валентин Вацев.
Како је рекао у интервјуу за портал „Епицентар“, он не би оспоравао потенцијалну економску корист од тог пројекта, али је у суштини антируски и антинемачки.
Аналитичар је коментарисао предстојећи састанак који ће бити одржан 8. јула у Софији на највишем нивоу уз учешће председника 14 земаља.
„Ради се о томе да се у стручној, а у последње време и обичној штампи, широм света гледа на 'Иницијативу три мора' по својим истинским стандардима – то је пројекат који има за циљ да подели Русију и Западну Европу (Немачку и Француску)“, изјавио је Вацев.
Према речима експерта, што је упорнија пропаганда економских бенефита иницијативе све је јасније да је реч о будућим обавезама Бугарске у војном и геополитичком смислу, а испаштаће читаво бугарско друштво.
„Придруживање Бугарске неком антируском војно-политичком савезу представља смртну опасност, будући да је Русија у стању да штити своје геополитичке интересе свим средствима. Наравно, корист извлаче владајућа странка и политичка елита која сада влада у Бугарској“, објаснио је он.
Мишљење аналитичара је да ће „Иницијатива три мора“ представљати следећу фазу развоја НАТО-а, који је истовремено усмерен и против Русије, и против Западне Европе.
У исто време, Вацев је подсетио да су се раније немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон заложили за идеју самита ЕУ-Русија, али да је Брисел одбацио ту идеју. Према његовим речима, противиле су се проамерички настројене чланице ЕУ којима и предстоји да рзавијају пројекат.
„Тај пројекат подсећа водеће земље Западне Европе – Немачку и Француску да има ко да доноси одлуке у геополитичком смислу уместо њих“, закључио је стручњак.
Иницијатива три мора политичка је платформа земаља чланица ЕУ са простора између Балтика, Јадрана и Црног мора. Пољска и Хрватска су 2015. године основале овај савез који чини 12 земаља: Бугарска, Аустрија, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.
Циљ је већа сарадња, посебно у области инфраструктуре, енергетике и безбедности. Те земље желе да буду мање зависне од Русије када је реч о снабдевању енергентима и да јачају сарадњу са САД.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала