Лавров: Америка се повлачи из Авганистана, признајући крах своје мисије

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да Америка повлачи своје снаге из Авганистана, фактички признајући свој пораз.
„Америка не повлачи своје војнике тек тако – повлачи их, признајући де факто крах своје мисије“, рекао је Лавров на Далекоисточном универзитету у Владивостоку.
Упитан да ли постоји могућност уласка руских оружаних снага у Авганистан, Лавров је рекао да је одговор очигледан.
„Да ли ћемо уводити снаге у Авганистан? Мислим да је одговор очигледан“, рекао је Лавров.
Он је нагласио да расте опасност од терористичких напада у Авганистану.
То је, како је рекао, повезано с тим што авганистанска влада не жели да формира прелазну власт о чему је постојао договор, као и са тим што Вашингтон оставља могућност да се ситуација у земљи реши силом.
Потресна авганистанска свакодневица: Сахрана цивила после сукоба талибана и безбедносних снага - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Криза у Авганистану
На Авганистану су се сломили сви који су покушали да у тој земљи „уведу ред“
Руски министар је рекао и да ће ОДКБ моментално размотрити могућности за помоћ Таџикистану у случају напада бораца из Авганистана.
„Ако буде напада на Таџикистан то ће одмах бити предмет дискусије у ОДКБ“, навео је он.
Он је додао да се као последица блокаде политичког процеса у Авганистану формирају џепови у којима делују борци ДАЕШ (терористичка организација забрањена у Русији).
При томе, додао је Лавров, припадници ове терористичке организације циљано се размештају у северним покрајинама на границама са руским савезницима.
Поновио је да се ситуација у Авганистану драстично погоршава.
Русија ће, како је рекао, учинити све да спречи било какав покушај агресије против савезника у ОДКБ, што подразумева и укључивање руске војне базе на граници између Таџикистана и Авганистана.
Подсетимо, САД су саопштиле да су већ повукле скоро 90 одсто снага а да преостали војници треба да се повуку до краја септембра.
У Авганистану трају сукоби владиних снага и талибана који су заузели значајан део територија у сеоских областима и покренули офанзиву на велике градове.
Вашингтон и талибани су прошле године потписали у Дохи први мировни споразум у последњих 18 година који предвиђа повлачење страних снага, размену заробљеника и почетак дијалога између снага у Авганистану.
Прочитајте још:
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала