Мађарска јача позиције, црпи додатну снагу из регионалне сарадње

© Tanjug / TANJA VALIC Александар Вучић и Виктор Орбан
Александар Вучић и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Пратите нас
Може се слободно рећи да је Мађарска Србији данас најпоузданији партнер у региону, која ће јој у домену својих капацитета безусловно помоћи на њеном европском путу, каже за Спутњик докторанд међународних односа на Факултету политичких наука Вук Лазић. Он истиче да позиције Мађарске јачају, а да та земља додатну снагу црпи из регионалне сарадње.
Мађарски премијер Виктор Орбан који је данас боравио у Београду и састао се са председником Србије, поручио је Европској унији да мора да буде свесна да нема уласка Западног Балкана у ЕУ без централне државе те регије — Србије.
Оваква порука мађарског премијера послата из Београда, према речима Вука Лазића, има своју тежину за нас, јер је то порука државе која је чланица ЕУ.

Мађарска партнер Београду

„Позиција Мађарске унутар ЕУ јача у смислу да она као држава јача кроз самосталнију политику. Њена позиција се делом заснива и на сарадњи са државама Вишеградске групе, познатом и као Вишеградска четворка или једноставно В 4, коју чине четири средњоевропске државе — Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка удружене за потребе даљих европских интеграција, као и због унапређења међусобне војне, економске и енергетске сарадње“, подсећа Лазић.
Мађарска додатну снагу црпи и кроз активну регионалну политику која је све учесталија у последње време, посебно према простору Балкана, додаје саговорник Спутњика.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Орбан: Србија je кључна земља, то треба да буде јасно ЕУ
„Подршка Мађарске Србији на европском путу је значајна и зато што је то нама суседна држава. Она ће сигурно, у домену својих капацитета, нама пружити пуну подршку када је реч о приступању Србије ЕУ“, истиче Лазић.

Највиши ступањ сарадње

Он напомиње да су односи Србије и Мађарске данас на највишем могућем нивоу ако се осврнемо на деценију уназад у свим сферама, од економских преко политичких.
„Србија и Мађарска имају низ регионалних пројекта који их спајају, где је између осталог и гасовод ’Турски ток‘ који је недавно реализован. Укупно гледано, може се слободно рећи да Србија данас у Мађарској вероватно има најпоузданијег партнера у региону. Томе свакако доприноси и сарадња коју Београд има са мађарском мањином у Србији, а која је више него добра“, објашњава Лазић.

Мађарска порука Европи

Лазић примећује и да је мађарски премијер био искрен када је говорио о капацитетима Србије и да није без разлога навео да је Србија кључна држава овог региона.
„То јесте тако гледано по свим параметрима, од географског до сваког другог чиниоца. Тако да је то признање од стране Мађарске и више него значајно“, закључује Лазић.
Мађарски премијер је своју посету Београду завршио речима да Србија увек може да рачуна на Мађарску, као што Мађарска увек може да рачуна на Србију.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала