Kоја су два најважнија домаћа бренда и оружје меке моћи Србије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Изложба „Уметност спорта” у Великој галерији Дома Војске Србије
Изложба „Уметност спорта” у Великој галерији Дома Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Спорт је најјачи српски бренд у свету, после кога следи уметност, због чега смо хтели да их повежемо и представимо их као праве вредности Србије, каже за Спутњик Драган Шешум, спортски директор Спортског савеза Србије и аутор изложбе „Уметност спорта“.
Више од тридесет дела најеминентнијих аутора домаће ликовне сцене представљено је на изложби „Уметност спорта” у Великој галерији Дома Војске Србије „Београд” коју организују Медија центар „Одбрана” и Спортски савез Србије. Радови уметника показаће нам њихову уметничку визију спорта.
Сама идеје око организовања изложбе настала је прошле године када су сви медији објавили да је како је ново доба Олимпијаде, први пут је отказана Олимпијада у мирнодопско време“, каже Драган Шешум аутор изложбе.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Изложба „Уметност спорта” у Великој галерији Дома Војске Србије
Изложба „Уметност спорта” у Великој галерији Дома Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Изложба „Уметност спорта” у Великој галерији Дома Војске Србије
Користећи се разним техникама, од уља на платну, мозаика, мермера, комбиноване технике, уметници попут Стојана Миланова, Саше Марјановића, Милана Милетића, Славка Крунића, Пеђе Милошевића, Владимира Дуњића, Драгана Илића, Братислава Ивановића, Васе Доловачки, Снежане Петровић представили су нам свој уметнички доживљај спорта као начина живота.
„То су заиста наши најистакнутији уметници и ми смо задовољни што су се у тако великом броју одазвали на позив“, наводи Шешум и додаје да је од тридесет осам аутора само неколицина предала старије радове. Остали уметници креирали су нова дела, спрецијално за ову прилику.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Василије Доловачки „Скок”, уље на платну 100х100 цм
Василије Доловачки „Скок”, уље на платну 100х100 цм - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Василије Доловачки „Скок”, уље на платну 100х100 цм

Мека моћ Србије

Да и спортске и уметничке делатности почивају на симбиози воље, вештине, вежбе и визије појединца, да се на вези уметности и спорта темељи цивилизацијско визуелно наслеђе сведоче ликовни записи Сумера, старог Египта и скултпуре античке грчке какве су Поликлетов „Копљоноша“ и Миронов „Дискоболос“ и други. Управо у периоду рађања Олимпијских игара, постављају се темељи савременог спорта и уметности.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Владимир Дуњић „Пливачица”, уље на платну, 170х120 цм
Владимир Дуњић „Пливачица”, уље на платну, 170х120 цм - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Владимир Дуњић „Пливачица”, уље на платну, 170х120 цм
 
У жељи да подсете на везу две важне људске делетности и повежу спорт и уметност као најјаче српске брендове, аутори изложбе хтели су да укажу и на недостатак правих уметничких вредности у савременом друштву.
Историчарка уметности Данијела Пурешевић у каталогу изложбе „Уметност спорта“ истиче да су истакнути брендови Србије спорт и уметност ефикасно дипломатско оружје тзв. меке моћи Србије.
„Удружени, на овој изложби, усмеравају на путоказе како у савременом, не баш племенитом свету, уравнотежити тело и дух, материјално и духовно, и како се играти. Јер и спорт и уметност јесу игра“, пише Данијела Пурешевић.

Спорт као начин живота

Од „Пливачице“ Владимира Дуњића, „Скока“ Василија Доловачког до „Од малих ногу“ Данила Бојића аутори представљени на овој изложби приказали не само спортове у којима је Србија шампион, већ филозофију спорта као начина живота.
„Спорт као начин живота почиње од предшколског доба. Отуда нам је слика Данила Бојића доста значајна јер смо ове године почели да радимо предшколски спорт и анимирали преко 70 хиљада деце предшколског узраста да се баве спортом широм Србије“, истиче Шешум.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Стојан Миланов „Преко жице” и Данило Бојић „Од малих ногу”
Стојан Миланов „Преко жице” и Данило Бојић „Од малих ногу”  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Стојан Миланов „Преко жице” и Данило Бојић „Од малих ногу”
Изложба „Уметност спорта“ биће отворена до 26. јула у Великој галерији Дома Војске Србије „Београд”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала