„Амазонска чета“ за Катарину Велику: Како је формиран женски батаљон на Криму

© Фото : Public domain / Johann Georg PlazerСлика немачког уметника Јохана Георга Плацера "Царица амазонки Фалестрис у лагеру Александра Великог"
Слика немачког уметника Јохана Георга Плацера Царица амазонки Фалестрис у лагеру Александра Великог - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Руска царица Катарина Велика волела је да се клади. Једном приликом је ушла у жучну расправу са руским кнезом Григоријем Потемкином о томе ко је храбрији: мушкарци или жене. Потемкин је желео да докаже да је у праву и представио јој сто прелепих девојака наоружаних до зуба.

„Амазонска чета“ за Катарину Велику

Кнез Григориј Потемкин је током разговора са Катарином Великом 1787. године рекао да су Грци добри и одважни војници и да такве особине имају не само мушкарци већ и жене. Царица је такву његову изјаву примила са подсмехом и затражила од њега да своју тврдњу и докаже. Григориј је обећао да ће, када царица посети Крим видети руске „грчке ратнице“.
У међувремену, он је дао налог команданту Грчког пука Константину Чапонију да за 60 дана пронађе 100 девојака и да формира „амазонску чету“. Чапони је одржао обећање и царицу је дочекала женска чета. Девојке су биле поређане у строју у живописној алеји у којој су расла стабла поморанџе, лимуна и ловора. То је заиста био невероватан призор.

Руске ратнице као симбол руске моћи

Чета амазонки није била само фантазија кнеза Потемкина. Путовање на Крим је имало посебан циљ: да се покаже гостима из иностранства снага Русије. Потемкин, који је тада био генерал-губернатора тог краја, потрудио се да путовање претвори у свечаност. У плану је била демонстрација Црноморске флоте, док је „амазонска чета“ требало да буде „шлаг на торту“.
Предивне ратнице су имале улогу да покажу гостима колико је Русија јака. А непријатељи, угледавши женску војску, морали су се сетити Партског хица (војна тактика коју су користили Парти, древни ирански народ), који су измислиле амазонке. Амазонке су се трудиле да намаме непријатеља у непознато подручје, након чега су изненада мењале правац, окретале се и гађале непријатеља стрелама. Лепе девојке су подсетиле на то да побеђују само најпаметнији, најхрабрији и неустрашиви.
© Фото : Public Domain / Johann Baptist von Lampi the Elder Кнез Григориј Александрович Потемкин, април 1791. године
Кнез Григориј Александрович Потемкин, април 1791. године - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Кнез Григориј Александрович Потемкин, април 1791. године

Елена Сарандова – жена која је од царице добила брилијантски прстен

Зашто је Потемкин одлучио да у војном спектаклу учествују управо Гркиње? Његов циљ је био да се додвори Катарини Великој, повлачећи паралелу са царицом Амазонки – Фалестридом. Постојало је предање да је она посетила Александра Македонског у жељи да са њим има дете. Кнез је овим желео да покаже да су Грци дружељубив народ, који је спреман да служи Катарини Великој, као и да се помоћу Русије може обновити Грчка империја.
Тако је око сто младих и лепих Гркиња, ћерки и супруга официра из Грчке, у широким црвеним сукњама, држећи пушке у рукама, ушло међу стране госте. На пример, аустријски принц Јозеф де Лин написао је да је задивљен лепим женским лицима. А аустријски цар Јосиф II је видео Амазонке у Балаклави, у југозападном делу Крима, и пре доласка Катарине и гостију. Он није могао да се суздржи, пришао је деветнаестогодишњој капетанки и пољубио је.
Униформа се за женску чету посебно шила. У основи су биле црвена и зелена боја, које су се налазиле и на униформи другог батаљона Грчке чете, као и на националној одећи Турака. На девојкама су фантастично изгледали бели турбани украшени перјем.
Девојке су се допале и царици. Она је чак позвала и Елену Сарандову и потапшала је по рамену. Касније јој је уручила брилијантски прстен. Она је постала прва жена-официр у војсци Русије. Остале чланице чете су добиле по 10.000 рубаља.

Како је настао батаљон смрти Марије Бочкареве

Војни спектакл је био одигран и жене су се вратиле кућама и породици. Амазонке, наравно, нису примили у војну службу, иако су биле обучене да пуцају из оружја, пре свега бајонета, научене су техникама мачевања, да јашу и марширају.
Када је Катарина Велика стигла кући чета је била расформирана. Било је јасно да се царица разонодила, гости су били задивљени и све је добро прошло. Међутим, идеја Потемкина је била корисна и надаље се развијала. Тако је током Првог светског рата формирана чета коју су чиниле жене. Реч је о легендарном „батаљону смрти“ којим је успешно командовала Марија Бочкарева.
Међутим, овог пута су жене имале озбиљнији задатак. Циљ је био да буду неустрашиве и да на тај начин инспирише мушкарце да се врате у војску. Оне су им показале да су храбре, војници су се вратили у ровове и борили се са непријатељем, не штедећи животе.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала