Америка: Надамо се да ће се Словенија борити против „утицаја“ Москве

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Председник групе за америчко-словенско пријатељство у Представничком дому САД Пол Госар изразио је наду да ће се Љубљана, која је преузела председавање у Савету Европске уније, борити против „утицаја“ Москве и Пекинга, преноси телевизија „РТ“.
 
Током обраћања у америчком Конгресу, амерички политичар је подсетио да је 1. јула Словенија преузела председавање Саветом ЕУ – једним од главних органа интеграционог удружења која доносе одлуке у Европи.
Према речима Госара, то се догодило у прилично тешком периоду како за ЕУ, тако и за цео свет.
„Под руководством Словеније Европа ће радити на сузбијању пандемије вируса корона, надокнађивању економске и социјалне штете коју је нанео тај вирус, а такође ће се бавити актуелним и кључним питањима са којима се суочавају ЕУ и САД – супротстављањем кинеском и руском утицају, јачањем сајбер безбедности и развијањем економског пута за будућност“, истакао је амерички конгресмен.
Према његовом мишљењу, у председавајућем програму Словеније наводи се да је земља спремна да решава, између осталих, још један „задатак без преседана“ – „стратешки ће анализирати повећање одрживости Европе у будућности“.
Раније је саопштено да је америчка амбасада у Љубљани објавила отворени конкурс за доделу до 100.000 долара за развој „културне сарадње“ две земље.
Подсетимо, САД су за 2021. годину издвојиле 290 милиона долара за борбу против „руског утицаја“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала