Борељ у Дубровнику: Морамо реаговати на руску "вакциналну дипломатију"

© AP Photo / Aris OikonomouШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Европска унија мора да зна како да реагује на такозвану вакциналну дипломатију којом, наводно, прибегавају Русија и Кина, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на форуму у Дубровнику.
"Ове државе (Русија и Кина) промовишу вакциналну дипломатију у целом свету", рекао је Борељ.
"Морамо то да знамо и реагујемо у складу са тим", сматра Борељ.
Говорећи о развоју ситуације са вирусом корона, он је нагласио да је у овој фази тешко предвидети да ли свет може победити инфекцију до 2023. године.
"Пред нама је тешка борба", констатовао је Борељ, указавши да ће се свет још више променити и постати дигиталнији, док ће неједнакост међу државама, као и унутар њих, бити још израженија.
Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.
Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала