„То уопште и не постоји“: Црна Гора демантује укидање споразума са САД

© REUTERS / Stevo VasiljevicЦрногорски гардсити поред авиона америчког потпредседника.
Црногорски гардсити поред авиона америчког потпредседника. - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Црне Горе демантовало је наводе да Влада планира да укине споразум са САД о имунитету америчких војника, појашњавајући да такав споразум уопште и не постоји.
Како преноси РТЦГ, у Министарству наводе да постоје два споразума са САД - један којим се грађани САД изузимају из надлежности Међународног кривичног суда и СОФА споразум о статусу америчких снага у Црној Гори.
Тврде, међутим, да никакве активности у вези са та два споразума нису предузимане.
Прошле седмице су поједини медији у Црној Гори објавили, позивајући се на Информацију о стању приступних преговора са ЕУ, усвојеној на последњој седници Владе, да Влада укида споразум са САД о имунитету америчких војника.
Из Министарства спољних послова за ТВЦГ су демантовали ту информацију, наводећи да су је поједини медији нетачно и пренели и интерпретирали.
Наводе да се у Информацији о стању приступних преговора са ЕУ усвојеној на седници Владе не спомиње „споразум са САД о имунитету америчких војника“, који под тим називом и не постоји.
„Једини споразум који се спомиње је билатерални споразум којим се грађанима САД дају изузећа из надлежности Међународног кривичног суда, будући да је то питање повезано с испуњавањем обавеза у оквиру поглавља 31 у преговорима са ЕУ“, наводе у Министарству. Истиче се да ни у односу на тај споразум нове активности нису предузимане.
„Када је реч о завршном мерилу, односно билатералном споразуму о имунитету са Сједињеним Државама, којим се грађанима САД дају изузећа из надлежности Међународног кривичног суда и како би се ускладили са смерницама Европске уније у вези с овим питањем, потребно је наставити активности на основу обострано прихватљивог модела, како би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање споразума са САД“, наводи Министарство, преноси Танјуг.
Наглашава се да ће циљ те координације бити решење које је прихватљиво за све стране.
„Сви потези које Влада предузима у вези с преговорима са ЕУ и сарадњом са САД, искључиво су у правцу унапређивања односа на свим пољима“, истиче Министарство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала