Да ли се спрема „украјински сценарио“ за православну цркву у Белорусији

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПравославље у Белорусији
Православље у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Мање групе људи које се називају „белоруском аутокефалном црквом“ и које покушавају да реализују „украјински сценарио“ раскола верника не налазе се у Белорусији, него у САД и другим земљама, рекао је председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион за ТВ „Русија 24“.
„Наравно, те силе које су заинтересоване за дестабилизацију политичке ситуације у Белорусији, видевши шта се догодило у Украјини и схвативши да црквени фактор може играти у томе велику улогу, биће заинтересоване за промовисање идеје о белоруској аутокефалији. Већ постоје некакве расколничке структуре које су засад потпуно неприметне. То су неке мале групе људи које се ипак називају 'белоруском аутокефалном црквом'. Углавном се ти људи налазе ван Белорусије – у САД и другим земљама“, објаснио је митрополит Иларион.
Према његовим речима, тренутно постоји мала вероватноћа да се у Белорусији развије ситуација по „украјинском сценарију“, јер „идеја о аутокефалности не налази никакву подршку у народу, у хијерархији, у клеру Белоруске цркве“.
Међутим, митрополит не искључује да ће „снаге које су усмерене на распарчавање Руске православне цркве и које су се већ показале у Украјини, желети да се покажу и у Белорусији“.
Подсетимо, „нова црква“ у Украјини образована је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру 2018. године, након спајања две неканонске црквене структуре које делују у Украјини. За поглавара нове аутокефалне цркве изабран је митрополит Епифаниј Думенко. Канонска Украјинска православна црква одбила је да учествује на том скупу, а Руска православна црква је саопштила да је канонски значај „сабора“ у Кијеву ништаван.
Цариградски патријарх Вартоломеј је убрзо предао Кијеву томос о аутокефалности „нове цркве“. 
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала