Да Винчијев цртеж који је некада купљен за 2,5 фунте, сада продат за 8,8 милиона /фото/

© WikipediaЛеонардо да Винчи, аутопортрет
Леонардо да Винчи, аутопортрет  - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Цртеж „Медвеђа глава“ Леонарда да Винчија продат је на аукцији за рекордних 8,8 милиона фунти.
Цртеж је настао на ружичасто-беж папиру величине седам пута седам центиметара, и датира из 1480. године. Потпис Леонарда да Винчија исписан је у доњем десном углу.
Купила га је, на аукцији куће „Кристи“, неименована „породична фондација“, а реч је о најскупљој продаји било ког дела Да Винчија на папиру.
Ова продаја је тако „потукла“ ону из 2001. године, када је Да Винчијев цртеж „Коњ и јахач“, купљен за више од осам милиона фунти, што је био и рекорд у тој категорији.
Слика главе медведа, иначе је била изложена у Њујорку, Хонг Конгу и Лондону пре куповине.
​Говорећи пре продаје, Бен Хал, из куће „Кристи“ у Њујорку, описао је цртеж као „једно од најважнијих дела из Ренесансе које су завршиле у приватним рукама“.
Додао је: „Ово дело је временом било власништво неких од најистакнутијих колекционара који чувају дела старих мајстора, а последњи власник цртеж поседује од 2008. године“.
Из аукцијске куће су навели да је реч о „једном од најмање осам сачуваних Леонардових цртежа, који је још увек у приватним рукама“.
Власништво цртежа може се пратити од британског сликара Томаса Лоренса. После његове смрти 1830. године, припао је његовом пријатељу и трговцу Семјуелу Вудберну.
Према подацима из куће „Кристи“, продао је цртеж, управо тој аукцијској кући - 1860. године за 2,50 фунте, преноси РТС.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала