Изненада преминуо др Драган Мандарић: Отишао сјајни лекар и велики хуманиста

© Фото : screenshot/dmandaricПроф. др Драган Мандарић
Проф. др Драган Мандарић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У Београду је изненада преминуо наш истакнути медицински стручњак, велики човек, хуманиста и посвећеник српском националном бићу, легенда грудне хирургије и пулмологије проф. др Драган Мандарић.
Непоновљив по својој стваралачкој енергији, ентузијазму, оптимизму и несебичној посвећености пацијентима и сарадницима, био је и непревазиђен учитељ генерација лекара и грудних хирурга. Дугогодишњи директор Института за плућне болести и туберкулозу Клиничког центра Србије и европски и светски сарадник са лекарским међународним институцијама. У хирургију је увео 165 нових оперативних метода. До последњег даха је радио, планирао и иновирао наше медицинско сазнање. Одан српском националном бићу и православљу, није штедео себе у том посвећењу.
Био је човек изузетне харизматичности, ведрине, енергије и снаге и тиме уливао лековити оптимизам свима. Остао је у незабораву овог света - бескрајно вољен. Био је велики пријатељ уметника, глумаца и књижевника. Добитник је многобројних награда и признања, а као крушевачком зету посебно му је драга – Витез од Ћарапаније, коју је задобио и због великог друштвеног ангажмана и успешног лечења бројних Крушевљана, поред других људи са Балкана.
Др Драган Мандарић је рођен је 1946. године у Врепцу, у Лици. Био је и редовни професор Медицинског факултета у Београду, где је и провео свој радни век и где ће бити сахрањен у кругу породице, сарадника и пријатеља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала